Slovenija
120 ogledov

Začetek koledarske zime, o snegu ne duha ne sluha

Ledene sveče Reuters
Zima se je letos izjemoma začela 22. decembra. Dnevi se bodo postopoma začeli daljšati, noči bodo krajše, snega pa vsaj do Silvestrovega še ne bo. Se bodo uresničile napovedi ameriških vremenoslovcev o hudi zimi, ki naj bi se začela februarja?

Danes se je začela koledarska zima. Dnevi bodo tako postopoma daljši, noči pa krajše. Zimskega vremena pa še ni pričakovati. Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča se lahko tudi zgodi, da do Silvestrovega ne bo omembe vrednega dežja, na sneg pa sploh ne kaže.

Megla in oblaki

Omembe vredne vremenske spremembe ne bo še nekaj časa, napoveduje Brane Gregorčič. Nad južno Evropo in Sredozemljem bo vztrajalo območje visokega zračnega pritiska. Temperature bodo še vedno previsoke za ta letni čas, po nižinah bo precej megle, ta se bo pojavlja tudi ob morju. Bolj jasno bo v gorah, kjer bo zelo toplo za to obdobje. Na 1500 metrih bo večinoma nad pet stopinj Celzija.

Snega do konca leta ne bo

Suho vreme se bo nadaljevalo, bo pa v sredo, četrtek in petek na jugozahodu države več oblačnosti. Po Gregorčičevih besedah se lahko zgodi, da do zadnjega dne v letu ne bo omembe vrednega dežja. Na sneg sploh ne kaže.

Če do konca meseca ne bo padavin, bo verjetno postavljen rekord najmanjše kadarkoli izmerjene količine decembrskih padavin. Tudi v gorah bo zaradi dolžine toplega obdobja morda postavljen kakšen temperaturni rekord, po nižinah pa ga zaradi precej močnih temperaturnih inverzij verjetno ne bo, je dejal Gregorčič.

Vremenoslovci sicer opozarjajo, da vremena za daljši čas ni mogoče natančno napovedovati, vendar se napoved ameriških meteorologov pri Accuweather v delu, ko so napovedali topel božič uresničuje. Accuweather napoveduje tudi, da bodo Evropo v tem času zajeli cikloni in nevihte, kar prinaša poplave.

Februarja ledeni val? 

Začetek hude zime v Evropi ameriški meteorologi napovedujejo za februar, ko naj bi naše kraje  zajel ledeni val s temperaturami krepko pod lediščem. Takrat naj bi tudi obilno snežilo. 

Tudi lani topel božič

Tudi lani so bile temperature čez praznike nad ničlo, precej je bilo dežja, Slovenijo so prizadele poplave. 

Precej mila in topla je bila tudi zima 2013/14  prvi sneg je zapadel komaj 24. januarja in se obdržal le deset dni, kar  je bilo tudi vse v tej zimi. V začetku februarja je večji del Slovenije prizadel katastrofalen žled. Večino zime so prevladovali topli in vlažni jugozahodni vetrovi, tudi božič je bil topel.

Pred tremi leti sneg že ves december

Dolga in precej snežna zima pa je bila zima 2012/13. Prvi sneg je zapadel že konec oktobra in tudi vso zimo je pogosto snežilo. Že v decembru je bilo ponekod do 70 cm snega, za božič je bilo južno, januarja pa je na debelo zamedlo vso Slovenijo, bilo je od 30 do 60 cm snega. Še več snega pa je bilo konec februarja in sicer od 30 do 120 cm, največ na jugu Slovenije.  Tudi marca je še snežilo, najprej 14. marca, še bolj pa med 24. in 26. marcem, ko je zapadlo med 15 in 35 cm snega, temperatura pa je bila ves čas pod ničlo. Takega mraza v drugi polovici marca ni bilo že od leta 1963.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Nevtrino 16:04 22.december 2015.

    "...Zima se je letos izjemoma začela 22. decembra...."----- Ja? Zakaj pa izjemoma? Zaradi bolezni v ansamblu? Spet en umotvor novinarja, ki nima pojma, o čem piše. Zima se začne astronomsko kar pogosto na 22. december.