Slovenija
960 ogledov

Začetek konca? Židan poziva: "Pamet v roke"

predsednik državnega zbora Dejan Židan Anže Petkovšek Novi predsednik državnega zbora Dejan Židan.
Predsednik SD voditelje koalicije in partnerje v Levici pozval, da se prihodnji teden srečajo in dogovorijo, kako pereča vprašanja "na zmeren in trezen način" zapreti.

Predsednik SD Dejan Židan je v zapisu, objavljenem na družbenem omrežju Facebook, ocenil, da je prepir med koalicijo in njeno partnerico Levico škodljiv in po nepotrebnem ogroža koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo po njegovem prepričanju koristna. Zato je pozval k srečanju prihodnji teden, na katerem bi se pogovorili o odprtih vprašanjih.

"Pamet v roke!" je zapis začel Židan.

Kot je nadaljeval, se koalicija in partnerstvo z Levico v teh dneh lomita na pomoči najbolj ranljivim. "Prepiramo se o 16 milijonih evrov. Tudi sam mislim, da je ukinjanje dodatka za delovno aktivnost napačna pot, ki bo vzela pomoč materam samohranilkam, dolgotrajno brezposelnim in ljudem na socialnem obrobju, ki z delom v nevladnih in humanitarnih organizacijah ohranjajo vključenost," je pristavil.

A prepir je po njegovem prepričanju škodljiv. "Obnašanje političnih strank, kakor da bodo jutri volitve, je škodljivo. Če v naslednjih dneh ne bomo vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožamo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna," je zapisal predsednik SD.

V stranki poizkušajo po njegovih besedah že mesece loviti ravnotežje med Levico na eni strani in liberalno večino na drugi. "Gre nam za to, da ta projekt uspe, ker je lahko koristen za ljudi in za državo," je zagotovil.

Koalicijo pozval na srečanje

Voditelje koalicije in partnerje v Levici zato poziva, da se prihodnji teden srečajo in dogovorijo, kako pereča vprašanja "na zmeren in trezen način" zapreti.

Petkovo dogajanje je pokazalo, da so odnosi med koalicijo in zunajvladno partnerico Levico očitno skrhani. V Levici pravijo, da gre za "začetek konca" medsebojnega sodelovanja.

Koordinator Levice Luka Mesec je danes ob robu začetka zbiranja podpisov pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Ljubljani medijem dejal, da dogajanje zadnjih dni kaže, da politika te vlade "ni politika levosredinske vlade, pač pa navadne desnosredinske, neoliberalne vlade". Povedal je, da so v sodelovanje z vladajočo koalicijo vstopili ravno s pričakovanjem, da se to ne bo dogajalo.

"S tako vlado je s pozicije stranke, ki naj bi zagotavljala njeno levosredinskost, nemogoče sodelovati. Ni pa še konec, saj lahko koalicija vse te predloge, ki sta jih sprejela vlada oz. matični odbor, v nadaljevanju še vedno zavrne. Možnosti so še, se pa vsak dan zmanjšujejo," je pojasnil Mesec.

Glede Židanovega poziva se je Mesec strinjal, da je strasti treba umiriti, a v prvi vrsti je po njegovem treba spremeniti zgrešene politike vlade, ki gre neposredno proti dogovorom in niso leve in socialne. Opozoril je, da je bilo "delo za dobro večine" skupno stališče vseh strank, ki so podpisale sporazum o sodelovanju.

SNS rešuje proračun in vlado

Levica že nekaj časa sicer opozarja, da se projekti, zapisani v sporazum o njenem sodelovanju s koalicijskimi strankami, ne izvajajo, in je svojo podporo proračunu in nadaljevanju sodelovanja pogojevala z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Olje je na ogenj prililo četrtkovo dogajanje v vladi in DZ, ko je vlada potrdila sveženj davčnih zakonov, s katerimi se v Levici ne strinjajo, odbor DZ za delo pa ob nasprotovanju Levice podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost.

Tudi če Levica v prihodnjih tednih v DZ ne bo podprla proračunov za 2020 in 2021, se zdi, da so proračunski dokumenti varni. Podporo je namreč napovedala opozicijska SNS.

Mesec se sprašuje, kaj bo predsednik SNS Zmago Jelinčič za to dobil. "SNS rešuje proračun in vlado, vprašanje pa je, ali si vlada Marjana Šarca na ta način lahko reši dostojanstvo," je dejal.

Komentarjev 7
 • kapibara1 14:42 05.oktober 2019.

  EVo prihaja resnica na dan : "Ponedeljkov telefonski klic "

 • Avatar sakami
  sakami 14:03 05.oktober 2019.

  Vabim vas v zasebni slovenski seks klub - http://lady4.fun To je najboljši kraj za iskanje spolnega partnerja! Čakam vas tam :)

 • nada99 14:01 05.oktober 2019.

  Čakamo za podpise proti dopolnilnem zavarovanju