Slovenija
22 ogledov

Začetek meseca burnih razprav

referendum Nik Rovan
Vključile se bodo skoraj vse parlamentarne stranke. Škofje se še odločajo.

Referendum. Danes se bo uradno začela kampanja za referendum o družinskem zakoniku. Državni volilni komisiji se je doslej prijavilo šest organizatorjev kampanje, čas za prijavo pa je še do srede.

Med že prijavljenimi so stranke TRS, Sem-Si (Stranka enakih možnosti Slovenije), SMS - Zeleni Evrope, NSi in SDS ter psiholog Roman Vodeb. V kampanjo se nameravajo vključiti tudi parlamentarne stranke SLS, Pozitivna Slovenija, Lista Virant in SD, vlada pa ne. V Desusu se bodo še odločili. Vključili pa se bodo tudi zbiratelji podpisov za referendum Civilna iniciativa (CI) za družino in pravice otrok. Aleš Primc iz CI je povedal, da se še niso prijavili zaradi težav z odpiranjem volilnega računa, saj niso pravna oseba. Sodelovali bodo tudi podporniki družinskega zakonika – gibanje Za vse dužine in Zavod za družinski zakonik. Organizatorja kampanje bosta tudi zunajparlamentarna LDS in Zares.

Dokončne odločitve o tem, ali bo Katoliška cerkev sodelovala v predreferendumski kampanji, pa še niso sprejeli slovenski škofje. Pastirsko pismo, v katerem so se postavili v bran tradicionalni družini, je bilo namenjeno “predvsem katoličanom, ne širši javnosti”, so povedali v njihovem tiskovnem uradu.

Komentarjev 1
  • Marko Deleonardis 06:59 24.februar 2012.

    Kdaj bodo v Sloveniji elektronski referendumi, ker bodo cenejši in tudi več ljudi bi se jih udeležilo?