Slovenija
8 ogledov

Začetek projekta bo leta 2018

Tri sonde bodo skušale zaznati gravitacijske valove. Žurnal24 main
Z izvajanjem projekta Lisa, katerega cilj je odkritje in proučevanje gravitacijskih valov, ki jih povzroča velika energija črnih lukenj, bodo začeli šele leta 2018.

Cilj projekta LISA (Laser Interferometer Space Antenna), ki je skupni projekt Nase in Evropske vesoljske agencije, je lansiranje treh vesoljskih sond, ki bodo v vesolju tvorile pravilen trikotnik velikosti petih milijonov kvadratnih kilometrov. Sonde bodo lahko tako odkrile gravitacijske valove, ki bodo vplivale na prostor-čas na področju, ki ga bodo pokrivale sonde.

Sonde bodo namreč sposobne zaznati spremembe v oddaljenosti med dvema sondama, velikima komaj 20 pikometrov.

Opazovanje gravitacijskih valov zahteva izpolnitev dveh kriterijev. Eden je ta, da je za detekcijo vala potrebna tako velika sila, kot jo na primer proizvajajo črne luknje, drugi kriterij pa zahteva veliko občutljivost sond.

V svetu obstaja kar nekaj projektov za odkrivanje gravitacijskih valov, kot so Ligo, Virgo in Geo 600. Prav Geo 600 je dvignil veliko prahu, saj gre za LHC (Large Hadron Collider), ki bo simuliral veliki pok in katerega posledica bi lahko bil nastanek majhnih črnih lukenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.