Slovenija
2 ogledov

Začetek računalništva v oblaku

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Na Univerzi v Mariboru so zagnali prvi slovenski Center za računalništvo v oblaku. To je hkrati tudi eden izmed prvih tovrstnih centrov na svetu.
"Računalništvo v oblaku je najsodobnejši tehnološki pristop, ki omogoča razvoj novih informacijskih storitev, učinkovito in stroškovno ugodno uporabo informacijskih virov. Ta tehnologija zagotovo velja za eno najpomembnejših odkritij v naslednjih desetih letih," je ob odprtju dejal prvi mož Znanstvenega parka Univerze v Mariboru Matjaž Jurič.

Do zdaj si je vsak lastnik računalnika moral aplikacije namestiti na lasten strežnik, s pomočjo te tehnologije pa bo zdaj vse na svetovnem spletu. S to pridobitvijo bosta Univerza v Mariboru in IBM Slovenija kot prva omogočila Slovencem dostop do najsodobnejše informacijske tehnologije, hkrati pa bo Slovenija na tem področju stopila ob bok najrazvitejšim.

Cilj je povečati prehod znanja
Računalništvo v oblaku bo na voljo podjetjem, ki bodo želela preizkusiti njegovo uporabno vrednost pri razvoju rešitev storitveno naravnanih arhitektur ter akademski sferi in študentom, ki se bodo tako seznanili z najnovejšo tehnologijo. Gre za dokaj nov koncept, katerega cilj je povečati prehod znanja med univerzami in gospodarstvom. Pod tem imenom se pojavlja šele dobri dve leti.

Generalni direktor IBM Slovenija Roman Koritnik je ob tem dejal, da se z odprtjem tega centra lahko Slovenija enakovredno primerja z najrazvitejšimi državami na svetu, ki so v preteklih mesecih odprle identične centre.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.