Slovenija
43 ogledov

Začetek razprodaj: za koliko bo šlo dol?

ljubljana: 06.01.2006, zimske razprodaje, BTC Ljubljana, zimska oblaeila, obleke Boštjan Tacolljubljana: 06.01.2006, zimske razprodaje, BTC Ljubljana, zimska obl
Jutri se začenjajo poletne razprodaje.

V skladu s Pravili Trgovinske zbornice Slovenije pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve se poletna sezonska razprodaja tekstilnega blaga in obutve sme začeti drugi delovni ponedeljek v juliju. Letos se torej začenjajo jutri.

Trajanje sezonske razprodaje sicer določi vsak trgovec sam, v kolikor  se za razprodajo odloči, vendar lahko traja do največ 60 dni.

V primeru zimski razprodaj so nam na Trgovinski zbornici Slovenije povedali, da glede na izkušnje iz preteklih let ocenjujejo, da bodo cene izdelkov, ki bodo na razprodaji, v obdobju trajanja razprodaje znižane najmanj za 30 odstotkov, v primeru priznanih blagovnih znamk ter izdelkov višjega cenovnega razreda pa tudi do 50 ali 60 odstotkov.

Na zbornici sicer opažajo, da se precej trgovcev v tem času ne odloči za razprodajo, ampak za drugačne načine pospeševanja prodaje, na primer akcije, oznake ugodno, različne popuste, znižanja in podobno, saj je pri razprodaji treba spoštovati kar nekaj pravil, medtem ko lahko akcije oblikujejo po svoje.

Za izdelke, kupljene na razprodaji, veljajo enaki predpisi kot sicer. Če ima izdelek stvarno napako (če na primer ne deluje zadrga na jopici), ga lahko zamenjate. Ni pa zakonska pravica potrošnika, da bi lahko zamenjal brezhiben izdelek, lahko pa to možnost trgovci ponudijo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 04:49 11.julij 2016.

    Res je....pred razprodajami nabijejo cene,med ostale cunje pomesajo ostalo blago z visokimi cenami....in nato smo veseli in se hvalimo,da smo kupili ugodno.Meni je jasno,da razprodaj ni,ker to je nategancija,da veec prodajo....

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:06 10.julij 2016.

    Potrošnik itak ne ve al je razprodaja al pa kak drug popust. On sam vid bleščeči % ki je vezan na ceno ki je bila spremenjena predhodno navzgor zato je da % tako velik ko je poceni.

  • Papaja Popi 18:01 10.julij 2016.

    Ja no.Razprodaje so celo leto pa razne akcije....................