Slovenija
9157 ogledov

Začetek sojenja nekdaj najbogatejšemu Slovencu

Slovenske novice: Začetek sojenja nekdaj najbogatejšemu Slovencu - Mirko Tuš Aleš Beno
Obtožnica očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Na celjskem okrožnem sodišču se začenja sojenje Mirku in Tanji Tuš zaradi obtožb o zlorabi položaja. Specializirano državno tožilstvo zakoncema Tuš in Matjažu Zadravcu v obtožnici očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ker naj bi v sostorilstvu s prodajo blagovne znamke Tušmobil oškodovali Tuš Holding.

Matjaž Zadravec, ki je bil v letu 2010 direktor Tuš Holdinga, je na februarskem predobravnavnem naroku krivdo priznal. Mirka Tuša, ki po hudi nesreči marca 2019 še vedno okreva v Braziliji, in njegove žene na narok takrat ni bilo. Oba sta sicer zoper obtožni akt ugovarjala, zaradi česar njuna prisotnost na predobravnavnem naroku tudi ni bila obvezna. Sodišče je njuno neprisotnost razumelo v smislu, da krivde ne priznavata.

Zakonca Tuš naj bi najprej leta 2011 nase brezplačno prenesla Tušmobil in ga nato leta 2016 prodala za 29 milijonov evrov. Kot so ob preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada leta 2017 pisali nekateri mediji, naj bi blagovno znamko prenesla na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga, ta pa naj bi bila zelo verjetno v lasti Mirka Tuša in ustanovljena prav z namenom, da jih je skril pred upniki.

Prav banke upnice naj bi organom pregona tudi prijavile sporne posle, saj so se zavedale, da zakonca Tuš s kupnino najverjetneje ne bosta poravnala svojih obveznosti do skupine Tuš.

Zadravcu osem mesecev zapora in denarna kazen

Tožilstvo je Zadravcu na lanskih pogajanjih ponudilo, da bo v zameno za njegovo takojšnje priznanje na predobravnavnem naroku sodišču zanj predlagalo osem mesecev zapora in denarno kazen 5000 evrov, ki naj jo nakaže v dobrodelne namene, navaja Večer.

Na predobravnavnem naroku je bilo potrjeno, da je bil denar že nakazan v dobrodelne namene. Sodnik Marko Brišnik je obtoženčevo priznanje sprejel, sodišče pa je v celoti sledilo tožilskemu predlogu. Zadravec kazni sicer ne bo odslužil v zaporu, ampak s 480 urami dela v splošno korist v roku dveh let od pravnomočnosti sodbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • tomaz696 22:17 18.maj 2022.

    Kakšne kazni..pa to se lahko samo smeješ..prav podpirajo gospodarski kriminal...