Slovenija
21 ogledov

Začetek šole s protestom

Garderoba Nino Verdnik
Sramotno. Otroci ostajajo v nevarni šoli, ker je zmanjkalo 350 tisoč evrov.

“Vsako leto poslušamo isto, da saj bo nova šola, pa spet začenjamo šolsko leto v nevarnih prostorih,” je za Žurnal dejala Dragica Emeršič, ravnateljica Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka na Ptuju.

Prelaganje odgovornosti

O tej šoli, ki je namenjena vzgojno-izobraževalnemu procesu za otroke z motnjami v duševnem razvoju, smo poročali že večkrat. Stanje zgradbe, v kateri so prostori, je katastrofalno in nevarno. “Dotrajana sta električna napeljava in vodovod, okna ne tesnijo, nekatere učilnice nimajo niti tekoče vode,” je naštela Emeršičeva. Še lani so nam na Mestni občini Ptuj pojasnili, da naj bi bila nova stavba, v katero se bo preselila ta šola, dokončana do konca letošnjega leta. Vendar se je zdaj gradnja ustavila. “Pojasnili so nam, da je država spremenila načrt financiranja in ga zavlekla, zato naj bi letos zmanjkalo 350 tisoč evrov, ki pa jih občina nima,” je povedala Emeršičeva. Država pa prek pristojnega ministra kaže na občino, da se gradnja ne premakne zaradi njih. Vrednost celotne investicije je okoli 4,2 milijona evrov. “Sosednje občine, ki so soustanoviteljice te šole in imajo v njej skoraj 80 odstotkov otrok, do danes niso podpisale nobenega sklepa, prav tako ne pogodbe o sofinanciranju izgradnje te šole,” je pojasnil ptujski župan Štefan Čelan in dodal, da je država letos zamaknila financiranje za eno leto, kar predstavlja veliko težavo za izvedbo investicije.

Staršem je prekipelo

Ravnateljica pa je dejala, da sploh ni pomembno, kdo je kriv, ampak samo to, kako letos dobiti 350 tisočakov, da otroci ne bodo več v nevarnih in dotrajanih prostorih. Prekipelo pa je tudi staršem otrok, ki bodo v ponedeljek novo šolsko leto začeli nekoliko drugače – s protestom pred šolo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.