Slovenija
6 ogledov

Začetek zbiranja podpisov

Zbiranje podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku.
1/6
Anže Petkovšek
Civilna iniciativa za družino in drugi podporniki referenduma o družinskem zakoniku začeli zbirati podpise za razpis referenduma. Do 8. ure je na upravni enoti na Adamič-Lundrovem nabrežju v Ljubljani podpise oddalo že več kot 300 ljudi.

Prvi dan je podpis oddalo že več kot 10.000 posameznikov, nam je dejal vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc in dodal, da v to številko niso vključeni podatki o elektronskih podpisih. Če bo šlo tako naprej, bodo do naslednjega tedna že zbrali podpise. Zbrati morajo sicer najmanj 40.000 podpisov volivcev, časa pa imajo 35 dni.

"Žal družinski zakonik mater in očetov ne spoštuje, zato je potreben referendum," pa je na novinarski konferenci pred izpostavo Upravne enote Ljubljana Center dejal pobudnik referenduma. Po njegovih besedah imamo prvič v slovenski zgodovini možnost, da demokratično in javno izrečemo spoštovanje materam in očetom.

Poziv mestnih odborov SDS, SLS in NSi

Dragutin Mate, predsednik ljubljanskega mestnega odbora SDS, je spomnil, da je SDS že v državnem zboru odločno nasprotoval sprejetju takega družinskega zakonika, saj zakonik ni pripravljen tako, kot bi moral biti, poleg tega pa krši tudi osnovne družbene principe. V SDS se po besedah Mateja zavzemajo za zaščito najbolj ranljivega člena v tem zakonu, in sicer otroka.

Predsednica ljubljanskega mestnega odbora NSi Mojca Kucler Dolinar je poudarila, da je narava dala dva spola in "rušiti te stvari bi bilo, kot rušiti strukturo družbe". Po njenem prepričanju je "zdrava družina, mater in oče, zagotovo okolje, v katerem se lahko otrok najboljše razvije tako psihično kot telesno".

Zakonik, ki "družini zagotavlja obstoj tudi v prihodnje", ves čas podpirajo tudi v SLS. Predsednik ljubljanskega mestnega odbora te stranke Janez Žagar je poudaril, da naša družba in svet drsita v negotovost in dolžni smo preprečiti, "da bi državni organi pripomogli k še večji negotovosti ustroja in strukture slovenske družbe". Zato tudi v SLS vse člane stranke pozivajo, da podpišejo referendumsko zahtevo.

Glede očitkov, da bo referendum kršil ustavne pravice manjšine, se je odzval tudi predsednik Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc in opozoril, da Slovenija drvi v demografski samomor. "Poslanci so pooblaščenci volivcev v parlamentu. Vse sodobne ustave imajo institut referenduma, da volivci, ki so pooblastitelji pooblaščencev, popravijo, kar so poslanci narobe sklenili."

Zbrati morajo 40 tisoč podpisov

Pobudniki morajo za razpis referenduma zbrati najmanj 40 tisoč podpisov volivcev. Čeprav imajo zdaj verjetno le dva dni časa, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc sporoča, da bodo tudi v dveh dneh zbrali zelo veliko podpisov.

Državni zbor bo namreč v petek odločal o zahtevi za ustavno presojo referendumske pobude, ki so jo vložile poslanske skupine SD, LDS, Zares, DeSUS in nepovezani poslanci. V SDS in SLS menijo, da argumenti za ustavno presojo niso tehtni in da je referendum legitimen. Če bodo poslanci zahtevo podprli, jo bo DZ predvidoma že isti dan tudi poslal ustavnemu sodišču, zbiranje podpisov za referendum pa se bo prekinilo do odločitve sodišča.

Civilna iniciativa za družino bo podpise zbirala po vsej državi, svoje stojnice bodo imeli na skoraj vseh upravnih enotah in krajevnih uradih. Volivci, ki želijo oddati svoj podpis za referendumsko zahtevo, lahko obrazec prejmejo pri pobudnikih referenduma, ga na upravni enoti ali krajevnem uradu overijo in ga vrnejo pobudnikom referenduma.

Podporo referendumskim dejavnostim so sicer napovedale tudi stranke SDS, SLS, SNS in NSi.

Komentarjev 2
  • R1789 16:55 01.september 2011.

    Kaj, če bi tisti, ki ponovno razpisujejo in si želijo referendum, še sami zbrali potrebnih 5 milijonov evrov za njegov potek.

  • Naglas 12:33 01.september 2011.

    Zakaj ne bi "zagnali" referendum glede plačevanje cerkvenega davka, pa da bi cerkev tudi plačevala davščine, pa da bi kaznovali tiste, ki naredijo kopico otrok, potem pa nimajo za preživetje oz. otroci živijo v pomanjkanju ... ja, še kaj takega ...prikaži več bi bilo potrebno in me potem zanima kdo bi se še ustil na Brezjah!Zakaj niso Picasova dela vsem všeč? Ker je vsak svoj individum in si njegove stvaritve drugače predstavlja ... tudi družino si lahko vsak po svoje predstavlja, zakaj bi ljudem omejevala odločitev peščica "ortodoksnih cerkvenjakov"?Zakaj se tej kmetje ne spravijo nad Mikijev Zabavnik, kjer živi Jaka, z njim mladoletni "nečaki" Pak, Žak in Mak in povrh ga sem ter tja obišče še Jakica ... sprevrženo?!Potem je tu Miki, ki ima psa Plutona (z vsemi pasjimi lastnostmi) in prijatelja Pepeta, ki je ravno tako pes a ima človeške lastnosti ... zakaj je Pluton diskriminiran?Dajte no, raje naj se uvede cerkveni davek, bo pol manj neumnosti!