Slovenija
16 ogledov

Začetek zbiranja podpisov

Invalidski voziček Žurnal24 main
Danes se začenja zbiranje podpisov za razpis referenduma zakona o loteriji.

Na pobudo Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) se danes začenja zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki bo trajalo do vključno 21. decembra. Za razpis referenduma morajo pobudniki zbrati 40 tisoč podpisov.


Novela, ki jo je državni zbor po izglasovanem vetu državnega sveta vnovič potrdil 2. novembra, predvideva zmanjšanje števila članov sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) s 30 na 23. Med drugim določa tudi, da člani sveta Fiho ne morejo biti osebe, ki opravljajo nadzor nad delom fundacije, ki so odgovorne osebe oziroma zastopniki v organizacijah, ki izpolnjujejo pogoje za kandidiranje za sredstva Fiho, in so funkcionarji po predpisih s področja integritete in preprečevanja korupcije.

Eni za, drugi proti

Za NSIOS so v noveli najbolj sporne spremembe številčne sestave in strukture sveta Fiho, kjer se izenačuje število predstavnikov invalidskih in humanitarnih organizacij. Za problem te novele pa so označili tudi poseg politike v civilno družbo, saj bi politika po novem lahko izbirala, kdo bo v svetu Fiho, in predstavljala tudi jeziček na tehtnici pri odločitvah v tem svetu.

Nasprotno pa novelo podpirajo Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije in invalidske organizacije YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Invalid - Zveza društev gibalno oviranih in oseb z invalidnostjo Slovenije ter Sklad Silva - Društvo za kakovostno življenje ljudi s posebnimi potrebami. Po njihovem mnenju so spremembe zakona v prid vsem uporabnikom sredstev Fiho, saj preprečujejo kolizijo interesov članov sveta Fiho.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.