Slovenija
11 ogledov

Začimbe za boj z metanom

Žurnal24 main
Raziskovalci so ugotovili, da lahko z dodajanjem začimb krmi pri ovcah za 40 odstotkov zmanjšajo količino proizvedenega metana.

Metan je namreč veliko dejavnejši toplogreden plin kot ogljikov dioksid, z dodajanjem določenih začimb pa bi se zmanjšalo število bakterij, ki ga proizvajajo v prebavilih ovc, piše Daily Telegraph.
Začimbe namreč delujejo podobno kot antibiotki, vendar uničijo zgolj škodljive bakterije.

"Moja raziskava je pokazala, da imajo določene začimbe lastnosti, ki naredijo prebavni sistem, na primer ovc in krav, bolj učinkovit in zato te proizvedejo manj odpadnih snovi oziroma metana," je dejal Mohamad Mehedi Hasan z univerze v Newcastlu, ki je izvedel raziskavo. Vsaka ovca dnevno proizvede okoli 20 litrov metana, krava pa okoli 500 litrov.

Poleg okoljskih posledic, ki jih ima odkritje, ne gre zanemariti tudi njegovega ekonomskega učinka. Zaradi neučinkovite prebave ovca porabi okoli 12 odstotkov energije zaužite hrane zgolj za prebavljanje. Če je ta proces bolj učinkovit, potem se poveča tudi količina proizvedenega mleka in mesa na živali.

V raziskavi je bila na preizkušnji učinkovitost cimeta, kumine, koriandra, klinčkov in kurkume. Najbolj učinkoviti so bili koriander (40 odstotkov manj metana), kurkuma (30) in kumina (22). Čeprav je bila raziskava izvedena na ovcah, Hasan meni, da bi bili rezultati podobni tudi pri ovcah in kozah. Prednost uporabe začimb je tudi v njihovi cenovni dostopnosti, v primerjavi z antibiotiki, katerih dodajanje krmi so evropske oblasti prepovedale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.