Slovenija
25 ogledov

Začudena obramba v primeru Patria

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Nadaljevanje sojenja Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu v primeru Patria. Gutmanov odvetnik začuden, da tožilstvo še vztraja pri zadevi in izhaja iz predpostavke, da bo pogodba s Patrio realizirana.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu. Gutmanov odvetnik Emil Zakonjšek je po obravnavi izrazil začudenje, da tožilstvo še vztraja pri zadevi in da izhaja iz predpostavke, da bo pogodba s Patrio realizirana.

Zadeva je politično motivirana, vztraja Erjavec, ki pričakuje še tri ali štiri obravnave. "Zdaj je treba pokazati pred javnostjo, da gre za verodostojen, kompliciran postopek," je povedal. "Upam, da bodo povedali, kdaj bo razsodba, da bom dal 'ta mašno' obleko gor," je dodal nekdanji obrambni minister.

Zakonjšek je pojasnil, da so na današnji obravnavi brali listinsko dokumentacijo, ki jo je predložilo tožilstvo, in da kaže, da bodo na ponedeljkovi obravnavi s tem tudi nadaljevali, poroča STA. Nato naj bi se zadeva začela približevati koncu. Dokumentacija sicer po oceni odvetnika ne prinaša vsebinskega prispevka k postopku. 

Odvetnik pričakuje oprostilno sodbo
"Preseneča me, da tožilstvo še vztraja pri tej zadevi, ker izhaja iz predpostavke, da se bo pogodba, ki je bila podpisana, tudi realizirala in izvajala," je pojasnil Zakonjšek. Poudaril je, da je že ministrica za obrambo Ljubica Jelušič na zaslišanju povedala, da se pogodba v tej obliki ne bo realizirala.

"Danes pa smo izvedeli tudi, da je vlada sprejela sklep, da gre v postopek ugotavljanja ničnosti pogodbe," je dejal. Po njegovih besedah je povsem jasno, da pogodba v prvotni obliki ne bo realizirana. Zakonjšek pričakuje oprostilno sodbo.

Erjavec: nobenih novih dokazov
Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je izpostavil, da tožilka Branka Zobec Hrastar danes ni predstavila nobenih novih dokazov. "Ocenjujem, da tožilka izgublja čas na tem primeru in bi bilo dobro, da čim prej zaključimo," je povedal.

Erjavec je še poudaril, da mu ni jasno, zakaj tožilka vztraja pri obtožnem predlogu, "saj je ista tožilka že pri zlorabi uradnega položaja zavrgla tako obtožbo, ker ni bilo nobenih dokazov". Glede nevestnega dela v službi in povzročitve škode pa je po njegovem mnenju položaj enak.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Tožilstvo jima očita še, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij. V obrambi očitke tožilstva ves čas zavračajo, saj škoda po njihovem mnenju ni nastala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.