Slovenija
38 ogledov

Zacvetela ambrozija

Ambrozija Shutterstock
Alergeno. Ambrozija povzroča tudi alergijsko astmo, vnetje očesne veznice, kontaktni dermatitis, urtikarijo.

“Obremenjenost zraka s cvetnim prahom ambrozije bo v Primorju nizka, v nižinskih predelih države srednje visoka do občasno visoka,” za naslednje dni napoveduje Andreja Kofol Seliger z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). V severovzhodni Sloveniji in v Brežiško-Krški kotlini bo po njenih napovedih obremenitev visoka.

Glavno obdobje cvetenja ambrozije je od sredine avgusta do sredine septembra, opozarjajo na IVZ.

Previdno pri puljenju

Cvetni prah povzroča različne alergijske bolezni, najpogosteje seneni nahod, opisujejo na IVZ. Lahko povzroča tudi alergijsko astmo, vnetje očesne veznice ter redko kontaktni dermatitis in urtikarijo. Ker je ambrozija ena od najbolj alergogenih rastlin, ki se intenzivno širi, je njeno zatiranje zakonsko določeno.

Za ročno odstranjevanje na IVZ priporočajo nošnjo rokavic in primernih oblačil, če rastlina že cveti, pa tudi uporabo dihalne maske in zaščitnih očal. “Po opravljenem delu obleko obrnite navzven in operite,” pravijo. Odstranjene rastline, še posebno že cvetoče, spravite v vreče in odvrzite v mešane odpadke.

Navzkrižnost s pelinom

Poleg ambrozije je v zraku visokoalergogeni cvetni prah pelina, pravi Andreja Kofol Seliger. Obremenjenost bo nizka do srednje visoka. “Obstaja visoka stopnja navzkrižnosti med cvetnim prahom pelina in ambrozije, kar pomeni, da so posamezniki, alergični na eno vrsto peloda, lahko preobčutljivi tudi na drugo vrsto,” dodaja.

Komentarjev 1
  • esim 15:15 21.avgust 2012.

    ** Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja. Uredništvo zurnal24.si **