Slovenija
100 ogledov

Zadeva Patria dokončno zastarala

Janša na sojenju v zadevi Patria Anže Petkovšek
Višje sodišče odločilo o zastaranju v zadevi Patria.

Višje sodišče je odločilo o pritožbi predsednika SDS Janeza Janše na sklep prvostopenjskega sodišča o zavrženju zadeve Patria zaradi zastaranja so za STA potrdili na sodišču.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Dela, so višji sodniki pritožbo zavrnili, kar pomeni, da je zadeva Patria zastarala tudi pravnomočno.

Ustavni sodniki so namreč letos spomladi razveljavili obsodilno sodbo v tej zadevi, s katero so bili Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič obsojeni na zaporne kazni.

Zadeva je tako znova romala na ljubljansko okrajno sodišče, v reševanje jo je dobila sodnica Tanja Lombar Jenko, ki pa je stranke septembra letos obvestila, da je zadevo zavrgla zaradi zastaranja. Vprašanje je bilo namreč, ali za zastaranje veljajo stara ali nova določila kazenskega zakonika, torej, ali bo zadeva zadeva zastarala letos ali čez dve leti.

Janša na sojenju v zadevi Patria  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Sodnica je v sklep zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, torej leta 2005, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik, ki zastaralni rok v primeru razveljavitve sodbe podaljšuje za dve leti, ne more upoštevati.

Obramba se s takim sklepom ni strinjala, menili so, da bi moralo sodišče o zadevi odločati vsebinsko in jo na podlagi tega zavreči. Janša se je s svojim odvetnikom Francijem Matozom zato odločil tudi za pritožbo na ljubljansko višje sodišče. Višje sodišče je odločitev na okrajno sodišče posredovalo v ponedeljek, to pa danes naprej strankam v postopku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • encijan 21:22 02.december 2015.

    Mogoče je v kehi tudi zate vzidan kak kamem, veš?!?

  • encijan 21:20 02.december 2015.

    Poglej se v špegu pa boš videl bumbarja naivnega!

  • Dolfi 16:48 02.december 2015.

    Nekoč vse pride na dan!