Slovenija
29 ogledov

Zadeva Satex spet odprta

"Ni dobro, da ustavno sodišče posega v zakonodajno oblast in odloča, kateri refe Žurnal24 main
Kazenski proces v zadevi Satex naj bi se vrnil na sodišče, kljub temu da naj bi primer lani novembra zastaral.

Zadeva naj bi sicer zastarala lani novembra, saj kazenski pregon zastara v dveh letih po razveljavitvi pravnomočne sodbe v postopku za izredno pravno sredstvo, kar se je zgodilo v omenjenem primeru. Vendar je okrožno sodišče v Mariboru tedaj upoštevalo pobudo tožilstva in namesto sklepa o zastaranju postopka izdalo sklep o prekinitvi in hkrati na ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti določb kazenskega zakonika.

Ustavno sodišče je junija letos sicer odločilo, da izpodbijani člen ni v neskladju z ustavo, a je v odločbi hkrati opozorilo, da je treba natančno prebrati vse odstavke "spornega" člena, saj posledice zastaranja ne nastopijo v vsakem primeru. Treba je namreč upoštevati tudi določbe, ki določajo, "katera dejstva vplivajo na iztek roka in kako".

Poleg pravnih ovir je namreč po navedbah ustavnega sodišča treba upoštevati tudi ovire, ki se nanašajo na obdolženca in zaradi katerih je ta "nedosegljiv" za državne organe. Gre zlasti za beg, skrivanje, bolezen in podobne okoliščine, ki sojenje onemogočajo, navaja ustavno sodišče.

Na sodišču že avgusta

Kot poročata današnja Delo in Večer, naj bi na podlagi omenjene odločbe mariborsko sodišče razpisalo obravnave, prvo za 16. avgust, skupno pa kar 24 obravnav. O tem, koliko časa je še ostalo za sojenje, pa naj bi se opredelilo kazensko sodišče.

V razvpiti zadevi Satex, eni največjih posojilnih afer pri nas, naj bi sicer štirje obdolženi v času od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek posojil NKBM družbo oškodovali za najmanj 11 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.