Slovenija
11001 ogledov

Zadnja etapa ukrepov proti energetski draginji: To pripravlja vlada!

elektrika, položnice Boštjan Tacol
Ministrstvo za infrastrukturo bo do konca meseca pripravila zakonodajo za naslavljanje draginje, s katero želijo doseči tudi tiste odjemalce, ki niso bili zajeti v paket ukrepov z regulacijo elektrike za leto 2023. Ministrstvo za gospodarstvo bo pripravilo interventni zakon za gospodarstvo, ministrstvo za delo družino in socialne zadeve pa dodatne ukrepe za skrajšani delovni čas in čakanje na domu.

Vlada želi v nacionalni pravni red prenesti evropsko uredbo, s pomočjo katere bo lahko gospodarstvu kar najbolj pomagala. Ker želi Evropska unija spodbuditi varčevanje elektrike, bodo podjetja dobila pomoč le za 70 odstotkov porabe v primerjavi z lanskim letom. Za preostalih 30 odstotkov porabe bodo morala elektriko kupiti po tržni ceni.

"Ta ukrep je bolj prijazen tudi do proračuna. Po eni strani želimo pomagati gospodarstvu, da dosežejo najbolj ugodne cene, moramo pa s sredstvi tudi racionalno ravnati," je povedal infrastrukturni minister Bojan Kumer.

Za naslednji torek je sklicana posebna skupina predstavnikov vlade in gospodarstva, kjer ji bodo predstavniki države prikazali načrtovano shemo.       .

Zakoni, ki jih pripravlja vlada, bodo začeli veljati s 1. januarjem naslednje leto, veljali pa bodo za srednje velika in velika podjetja ter zavode.

Pomoč bo vlada iz proračuna nakazovala mesečno, kar pomeni, da bodo podjetja sicer plačala dražjo elektriko, a bodo hkrati dobili tudi državno pomoč.

"Naslednji teden, morda čez dva, bomo pripravili tudi shemo za plin. Ta bo delovala na podoben način, najprej bodo podjetja kupila plin po tržni ceni, nato jim bodo država nakazala povračilo," je še povedal Kumer.

Komentarjev 4
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:12 17.november 2022.

    Pomoč podjetjem. Ali bodo ta podjetja vračala pomoč v obliki dobičkov kdaj nazaj ? Sigurno ne .