Slovenija
142 ogledov

Zadnja generacija volonterjev

učitelj šola Shutterstock
Od leta 2006 se je na šolah in v vrtcih zvrstilo 2600 volonterjev. Zdaj računajo na evropska sredstva.

V skladu z zavezami vlade v slovenskih šolah in vrtcih, usposabljanje za samostojno opravljanje dela na področju vzgoje in izobraževanja v obliki volonterskega pripravništva, ni več možno. "Javnega razpisa pripravniških mest v javnih vrtcih in šolah letos zaradi pomanjkanja sredstev, nismo objavili," pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje in šport. "Prizadevamo si, da bi v čim krajšem času lahko pripravili razpis pripravniških mest s sklenjenim delovnim razmerjem, sofinanciranim iz sredstev Evropskega socialnega sklada." Podatkov o tem, koliko pripravniških mest naj bi z njim zagotovili, še ne dajejo.

Lani 51 plačanih in 762 volonterjev

Lansko leto so s sredstvi ESS v vzgoji in izobraževanju omogočili plačano pripravništvo 51 osebam. Večina pripravniškega dela je bila sicer od leta 2006 v šolah in vrtcih opravljena volontersko. Največ volonterskih pripravniških mest so razpisali leta 2014, ko je volontersko pripravništvo opravljalo 762 oseb. V letih pred tem je bilo v vzgoji in izobraževanju med 100 in 500 volonterskih pripravnikov letno. Skupaj se jih je od 2006 nabralo 2600.

Zadnja generacija volonterskih pripravnikov se je na razpis prijavila lanskega avgusta, ko je ministrstvo razpisalo 200 pripravniških mest za OŠ in 53 za vrtce, in ga bo zaključila pred počitnicami. Od zakona o ukrepih na področju pripravništva, ki odpravlja volontersko pripravništvo in predvideva vzpodbude za delodajalce ter ga bo državni zbor po vsej verjetnosti potrdil, ta generacija ne bo imela nič.

Računica brez sredstev

V Sindikatu Mladi plus se bojijo, da prav tako mnogi drugi ne, saj je izvedba plačanih pripravništev "vprašljiva zaradi varčevanja v javnem sektorju, ki več ali manj onemogoča zaposlovanje". Sprašujejo se, kaj se bo zgodilo v primeru, da se hkrati ukine volontersko pripravništvo in ne zagotovi ustreznih sredstev za plačana pripravništva.

Uradnih podatkov o številu vseh volonterskih pripravnikov ni. Po podatkih sindikata okoli 60 odstotkov pripravnikov ni dobilo nobenega prjemka - niti povračilaza malico in prevoz na delo. 70 odstodkov je volontersko pripravništvo opravljalo v javni instituciji, večinoma v šolstvu na univerzitetni ravni ter za daljši čas (od 9 do 12 mesecev).

Komentarjev 1
  • radsemastimzmesom 08:50 05.februar 2015.

    Narobe naslov. Moral bi biti: 2600 jih je delalo NA ČRNO. Kje so pristojne inšpekcije, da se kaznuje takšne oblike novodobnega suženjstva? Če pa je to dovoljeno, pa povejte, pa bom tudi sam najel vodovodarja - volonterja, kleparja - volonterja, itd.