Slovenija
22253 ogledov

Koronavirus udaril tudi v Sloveniji

Koronavirus v Italiji
1/3
Profimedia
Prvi potrjeni primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji.

V Sloveniji so zdranviki odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je pojasnil, da je okuženi z novim koronavirusom prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo, trenutno se nahaja na infekcijski kliniki UKC Ljubljana.

"Danes je obiskal osebnega zdravnika. Ker je kazal vse znake okužbe na koronavirus, ga je zdravnik poslal na infekcijsko kliniko. Sproženi so bili vsi protokoli, ki jih je država vzpostavila za te primere," pojasnjuje minister. 

Od prihoda okuženega v Slovenijo je minilo že nekaj dni, zato se bodo pristojni z njim pogovorili tudi o kontaktih, ki jih je imel v tem času z drugimi ljudmi, predvsem s člani družine, ki so z vidika širjenja virusa najbolj rizični.

Do srede do 18. ure v Sloveniji še nismo potrdili prvega primera okužbe, pristojni pa so opravili 352 testov - vsi so bili negativni.

Pred infekcijsko kliniko UKC Ljubljana je danes civilna zaščita postavila tri zabojnike.

Koronavirus v Italiji Koronavirus Zdravje Strokovnjak: Vse bolj kaže na najslabši možni scenarij

Na vhodu sta dve medicinski sestri Slovenske vojske, ki bolnike usmerjata do ambulant za testiranje. Vse to z namenom, da ne bi prišlo do vnosa virusa v bolnišnico.

Ko pride bolnik v kontejner, se osebje z njim pogovori, preveri zdravstveno stanje in odvzame bris. Oseba mora nato domov, kjer počaka na izvide. 

Iskalna akcija policija pogrešana oseba Pogrešana petletnica Slovenija Policija razkrila, kako so našli pogrešano petletnico

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrstvo za zdravje je ta teden sporočilo 16 lokacij v državi, kjer bodo jemali brise na koronavirus. Postopki odvzema se bodo tako izvajali v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Izola, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin ter v splošni bolnišnici Celje.

Sicer bolnikov prvi kontakt še vedno ostaja izbrani osebni zdravnik. Če ta ni dosegljiv, pa urgentna služba. Bolnik s sumom na okužbo s koronavirusom torej najprej telefonira svojemu osebnemu zdravniku. Ta bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne.

Koronavirus Kaj je res in kaj ne? Zdravje Preverite: Miti in resnice o koronavirusu

Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16. točk za odvzem brisa naj gre. "Tu poudarjamo, da naj bolniki s sumom na okužbo koronavirus ne hodijo samostojno na točke za odzvem brisa, brez napotitve osebnega zdravnika. Brez napotitve in najave zdravnika obravnava bolnika namreč ne bo možna," se glasi navodilo. 

Koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka.

Nov koronavirus so poimenovali sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19.

Prva Slovenca, okužena s sars-cov-2, sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta jo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
  • Swap 09:56 05.marec 2020.

    Problem je ker doktorji ne dvigujejo telefonov, tako kot cela javna uprava zvoni v prazno!

  • Avatar karjola
    karjola 06:10 05.marec 2020.

    In zdaj? vsi v jok in na drevo. sledite medijem in njihovemu pompu ter katastrofi ki jo napihujejo.

  • slovenski95 23:14 04.marec 2020.

    Če gre res za prvo potrjeno okužbo s korona virusom, potem smemo domnevati: – da smo Slovenci najbolj odporen narod na svetu, – da je levičarska ljudska oblast lagala, da pri nas ni okuženih s korona virusom, – da pri ...prikaži večpri nas nimamo dovolj strokovnjakov za testiranje in ugotavljanje korona virusov ali pa, – da se je preveč varčevalo pri testiranju možnih okužencev s korona virusom. Resna svetovna agencija je poročala, da se realno ocenjuje, da je v Italiji najmanj 100.000 ljudi okuženih s koron