Slovenija
17674 ogledov

Zadnja novica: Novo, veliko sproščanje ukrepov

mestni utrip
1/3
Saša Despot
Po predlogu svetovalne skupine za covid je vlada sprostila nekatere ukrepe za omejevanje širjenja epidemije.

Vlada je še za trideset dni podaljšala epidemijo, ki bi se sicer iztekla v nedeljo.

Kot je v začetku tedna napovedal notranji minister Aleš Hojs, bo po novem dovoljeno zbiranje do 50 oseb.

Sproščajo se omejitve za kulturne in športne dogodke. Pogoj za obisk teh dogodkov je negativen test, dokazilo o prebolelosti ali cepljenosti.

Prostor s sedeži bo lahko zaseden 50-odstotno, pri stojiščih pa mora biti 10 kvadratnih metrov prostora na obiskovalca, če dogodek poteka na prostem in 20 kvadratnih metrov, če je dogodek v zaprtem prostoru.

Covdi-19 v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodatna sproščanja ukrepov si lahko obetajo tudi v gostinstvu. Spet se odpirajo igralnice, lokali bodo lahko obratovali med 5:00 in 22:00.

Razdalja med robovi miz v notranjosti lokalov mora biti najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo pa več ni določena. Pogoj omejitve štirih oseb za mizo ob tem po novem ne velja za družine z otroki do 18 let, je tvitnilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vlada se je odločila tudi, da uvaja novo izjemo pri omejitvi 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora na enega potrošnika. Ta pogoj ne velja za otroke do 18 let v spremstvu skrbnikov ali za osebe, ki potrebujejo spremstvo, so pojasnili.

Kampi lahko ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot, doslej so lahko oddajali 30 enot.

Vlada je omogočila še obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med 5. in 22. uro pod pogojem prebolelosti, cepljenja oz. opravljenega testa na novi koronavirus. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet.

Za tiste, ki vstopajo v Slovenijo iz držav na rdečem seznamu je spet v veljavi pravilo obvezne 10-dnevne karantene, ki jo je po petih dneh mogoče prekiniti z negativnim PCR testom.

Ker je Slovenija v rumeni fazi, se sprošča tudi področje šolstva. Srednje šole in fakultete bodo spet delovale brez omejitev, na fakulteta velja omejitev razdalje 1,5 metra med študenti.

Komentarjev 3
  • dare326 09:10 13.maj 2021.

    Tole se bo vleklo še eno leto. Potem bo kakšno leto za nadihat, za tem pa Bill Gates napoveduje nov virus.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:15 12.maj 2021.

    Kako sprostitev, če je pa noriški kralj , po protestih 27. aprila, napovedal na tisoče novo okuženih in stotine mrtvih. Kje se je zalomilo? Še C(EF)izelj ni prav naslogal na IJS. Aja pa slogarca beovicka je napovedala jeseni spet masaker.

  • Solton 19:28 12.maj 2021.

    vse komplet zapret za najmanj 1 mesec, če ne se bomo zajebaval s kovidom do 2030...