Slovenija
15 ogledov

Zadnje predreferendumske

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Danes zadnji dan za volilno kampanjo. SDS: glasovali bomo trikrat proti. Van Rompuy pri Pahorju: pokojninska slej ko prej na dnevnem redu.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bodo na nedeljskem referendumu padli vsi trije zakoni: zakon o arhivih, zakon o delu na črno in pokojninska reforma. Po rezultatih ankete, ki jo je danes objavil časnik Dnevnik, večina vprašanih ne podpira nobenega od treh zakonov. Podporo pokojninski reformi je napovedalo le 30,9 odstotka vprašanih. Tudi po podatkih ankete Slovenski utrip, ki jo je opravila Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ), bodo v nedeljo padli vsi trije referendumi. Proti pokojninski refromi bi glasovalo 49,5 odstotka vprašanih.

 

Predsednik Evropskega parlamenta Herman Van Rompuy, ki je bil danes na obisku v Sloveniji, je poudaril, da bo pokojninska reforma tudi v primeru padca na referendumu prej ali slej na dnevnem redu. "Potrebujemo reforme," je zatrdil pri premierju Borutu Pahorju in ob tem pojasnil, da bodo morale države v nasprotnem primeru dvigovati davke, ostro zarezati v javno porabo ali pa še naprej kopičiti javni dolg, vse to pa bo imelo negativne posledice za gospodarsko rast in zaposlovanje. Dlje kot se bo odlašalo, težje bo izvesti potrebne reforme in hujše bodo takojšnje posledice za prebivalstvo.

 

SDS: Trikrat proti
V SDS poudarjajo, da zakoni, ki bodo v nedeljo predmet referendumov, ne ustrezajo duhu časa, zato bodo na voliščih glasovali trikrat proti. S pokojninsko reformo se po besedah Mazej Kukovičeve vlada ukvarja z vprašanji, kaj bo čez 25 ali 50 let, "ne ve pa, kaj bo jutri". Vprašala se je, koliko delovnih mest bi nastalo, če bi se vlada namesto tega vsaj en mesec ukvarjala s tem, kako iskati nove poslovne priložnosti. "Prepričana sem, da bi danes imeli že vsaj sto novih perspektivnih podjetij," je dejala na današnji novinarski konferenci.

ZSSS: Mladi ne bodo dosegli pokojninske dobe
Volivce in volivke je k zavrnitvi pokojninske reforme danes še enkrat pozvala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Novi pokojninski zakon ne preprečuje revščine sedanjih upokojencev, pri bodočih pa bi bile pokojnine nižje, kot če bi bile odmerjene po sedanjem sistemu," je dejal izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko. "Kje in kdaj bodo brezposelni in mladi, ki praktično ne poznajo zaposlitev za nedoločen čas, dobili 43 let pokojninske dobe?" pa se je vprašal predsednik ZSSS Dušan Semolič. Po njegovi oceni je cilj reforme zaostriti pogoje, da bi večina imela nizke pokojnine in bi tako privarčevali proračunski denar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.