Slovenija
27 ogledov

Zadnje priče v primeru Nekrep

Zlatka Kanič in Pogorevc Žurnal24 main
a sojenju mariborskima zdravnikoma Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu, ki sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti, je danes na Okrožnem sodišču v Mariboru kot ena zadnjih prič v procesu nastopil nekdanji predstojnik mariborske pediatrične klinike Alojz Gregorič.

Gregorič, ki je kliniko vodil v času, ko se je zgodila zgodba z Borom Nekrepom, in je kasneje zaradi tega tudi odstopil, je na današnjem pričanju povedal, da ga 12. in 13. marca 2008 ni bilo v službi, zato je za primer Bora Nekrepa slišal naknadno.

Med drugim je potrdil, da je mariborska pediatrija kadrovsko podhranjena, na kar je sam v času njenega vodenja stalno opozarjal, a uprava Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor za to po besedah Gregoriča ni imela posluha. Kar zadeva premestitve v Ljubljano, pa je dejal, da je bila to stvar presoje posameznega zdravnika in prej dogovor kot pa vnaprej določena delitev dela med klinikama. "V tem primeru so bili zdravniki v stiski, primer je bil nejasen in so pač ravnali po svoji vesti in izkušnjah," je menil.

Na vprašanje, zakaj je odstopil s položaja, je sedaj upokojeni Gregorič odgovoril, da se je za to odločil na podlagi "občutka objektivne odgovornosti". Oče pokojnega Matjaž Nekrep se mu je zahvalil za to gesto in pripomnil, da je bilo to "eno redkih častnih dejanj takrat".

Poleg Gregoriča bi morala danes pričati še ena medicinska sestra, a je zaradi porodniškega dopusta ponovno opravičila svojo odsotnost.

"Ne razumem besede vztrajanje"

Ponovno se je oglasila prvoobtožena Kaničeva in poudarila, da ni res, da ni dovolila prisotnosti staršev pri otroku. "Če bi hotela in vztrajala, bi lahko tudi ostala in prišla do mene," je dejala. "Ne razumem besede vztrajanje," je na to odgovoril Matjaž Nekrep. "Midva sva povedala, da želiva do zdravnice, pa so rekli, da je z Borom vse v redu, in to je bilo to, kar sva želela slišati," je dejal in dodal, da je tovrstna obramba "nizkoten cinizem".

Kaničeva pravi, da je pri otroku postavila diagnozo Reyev sindrom, ki pa je bila napačna. A ker poskuša tožilstvo dokazati, da zdravnica takrat ni postavila nobene diagnoze, temveč je otroka prepustila usodi, ne da bi ukrepala, je njena odvetnica Nina Zidar Klemenčič Kaničevo še vprašala, zakaj ni diagnoze Reyev sindrom zapisala v dežurno knjigo. Kaničeva je pojasnila, da je zapisala encefalopatija. "To je tudi sindrom Reye," je dodala.

Državni tožilec Darko Simonič je nekaj vprašanj postavil še Pogorevcu, predvsem glede predaje pacienta Bora ob zdravniški izmeni. Zdravnik je v čustvenem govoru pojasnil, da je bilo tisto jutro veliko naglice in zmede, sam pa je pacienta prevzel, ker ga nihče drug ni hotel. Prvi je omenil, da bi lahko šlo za endokrinološko motnjo, vendar pa sam s tem ni imel izkušenj. "Na tem področju sem se res dodatno izpopolnjeval, a le za lažje bolezni," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.