Slovenija
10800 ogledov

Kdo je več prispeval k osamosvojitvi, Janša ali Kučan? Kandidata odgovorila.

Nataša Pirc Musar Anže Logar soočenje PopTV PrtSc
Zadnje soočenje Nataše Pirc Musar in Anžeta Logarja pred nedeljskimi volitvami.

Na komercialni televiziji POP TV je bilo drevi še zadnje soočenje. Kandidata sta govorila drug od drugemu, sovražnemu govoru, o delitvah, muzeju novejše zgodovine, vprašanja so postavljali njuni podporniki, spregovorili so tudi družinski člani.

Kandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar sta skupaj že štiri mesece, toliko je trajala kampanja, kar pomeni, da sta se dodobra spoznala. Kaj menita o iskrenosti drug do drugega. 

Nataša Pirc Musar je znova poudarila, da Logar ni jasno izražal stališč. Preveč se je vživel v vlogo predsednika, je dejala Pirc Musar. "Vedno sem ga imela za iskrenega," je povedala in dodala, da ga "globoko spoštuje".

Na vprašanje o iskrenosti Pirc Musarjeve je Logar dejal, da "verjame vsakemu, dokler ga ne prepriča v nasprotno." Verjame, da je Pirc Musarjeva iskrena v tem, kar govori.

Sovražni govor, ki prihaja tako z desne kot z leve, kako ga bosta presekala

"Z lastnim zgledom," je dejala Musarjeva, da je to odgovornost predsednice in tudi ministrov. "Iluzorno je pričakovati, da se bomo o vsem strinjali," je dejala. Mediji morajo opraviti svoj del odgovornosti, vsak mora sprejeti svoj del, še doda. "Odgovoren sem za to, kar predstavljam," pojasni Logar. Pravi, da obsoja sovražni govor in da opozori tiste, ki tako pišejo. Če bi nekdo javno obsodil vsak tvit, bi bila njegova služba za polni delovni čas, da se samo s tem ukvarja, pravi Logar.

Pirc Musarjeva je spregovorila tudi o dejanjih aktualnega predsednika Boruta Pahorja, ki je po njene naredil nekaj "pomembnih premikov," kot je organiziranje večjega števila posvetov v predsedniški palači."Zamerim mu, da zaključkov tega posveta ni bilo," je dejala in dodala: "Zamerim mu, da se ni oglašal na delovanje Janševe vlade in njenih odlokov, prav se oglasil, ko so bili na ljubljanskih ulicah vodni topovi."

Logar o predsedniku vlade Robertu Golobu

Kot je dejal, bo formaliziral vrh slovenske politike, kar pomeni, da se bodo vsi štirje predsedniki pogovarjali o najbolj kočljivih temah. Glede Goloba je prepričan, da bodo odlično sodelovali. "Golob je že rekel, da bodo zmanjšali stroške za vojaško opremo, potem pa šel na vrh Nata v Madrid in se vrnil z idejo, da bomo dinamiko približali Natovim ciljem," je pojasnil. 

Pirc Musarjeva o sodelovanju z Janezom Janšo

Mandat predsednika traja pet let, kar pomeni, da bo verjetno sodelovala še kakšno vlado. Najprej se bo sestala s predsedniki vseh parlamentarnih strank, tudi z Janšo, "če bo volja."

O muzeju osamosvojitve

Pirc Musarjeva se strinja s kulturno ministrico glede vprašanja samostojnega muzeja osamosvojitve, brez stroke se kaj takšnega ne bi smelo zgoditi, je prepričana. Logar se s to potezo ministrice ne strinja, kot pravi bi šel rajši v Muzej slovenske osamosvojitve kot v Muzej novejše zgodovine. Pirc Musarjeva pa pravi, da je pomembna vsebina in da se o tem ne bi smelo polemizirati.

Kdo je več prispeval k osamosvojitvi? Janša ali Kučan? 

Na vprašanje, kateri od dveh politikov je bolj prispeval ali pa je bolj zaslužen za osamosvojitev Janša ali Kučan, Logar odgovarja, da zagotovo tedanja izvršilna veja oblasti. Pirc Musarjeva pa pravi, da je treba dati priznanje obema: "Gospod Janša je naredil veliko zato, da se je zadeva vojaško rešila z zelo malo žrtvami. Vendarle sta pa pomembna še dva akterja, nedvomno je zelo pomembno vlogo odigral Milan Kučan, ki je kot voditelj komuniciral z ostalimi voditelji nekdanje države, kot tudi dr. Janez Drnovšek, ki je politično zelo pomagal."

V oddaji so nastopili tudi podporniki obeh kandidatov z vprašanji ...

Na vprašanje sestre Nataše Pirc Musar, če kaj skuha, je Logar odgovoril: "Zelo rad kuham, najraje juhe," in dodal, da tudi tudi pravi mojster za pice.

Predstavnik SLS je Pirc Musarjevo spraševal, kako bo kot predstavnica neoliberalne elite zastopala interese delavcev, obrtnikov in kmetov, kako ji bodo verjeli, da bo razumela njihove probleme in zastopala interese?

Po besedah Pirc Musar je zelo nekorektno, da jo enačijo z neoliberalizmom, saj že več kot 25 let dela za ljudi. "Pomagala sem mnogim tudi kot informacijska pooblaščenka in odvetnica." 

Biserka Marolt Meden iz organizacije Srebrna nit je vprašala Logarja, ali bi podprl pravico posameznika do dostojne smrti.

Logar je odgovoril, da v Sloveniji še paliativna oskrba ni dovolj urejena in da se lahko šele kasneje odpirajo druga vprašanja, ki so s tem povezana. Kot predsednik republike lahko pomaga odpreti razpravo o tem, vendar ne pričakujte, da bo aktivno sodeloval pri tem. 

Malo smeha: Zavzemal bi se za "drkališče"

Sin Pirc Musarjeve Maks je Logarja vprašal, ali podpira gradnjo dirkališča.

Ob tem odgovoru je bilo v studiu veliko smeha, saj se je Logarju zareklo pri dirkališču oziroma "drkališču", kot je dejal. Logar je dejal, da to podpira, da podpira vse tovrstne iniciative, včasih so te strasti zaprte in samo na takšnem poligonu se jih lahko sprosti, meni Logar. "Mislim, da je to dobro za cestno varnost," je dodal. 

Kandidata o dobrodelnosti, o tem, sta kaj darovala za otroke. Kakšen vpliva lahko imata za zdravstvo, pomoč najmlajšim, na primer z redkimi boleznimi, kot je mali Urban, ki potrebuje zelo drago zdravilo. 

"Veliko pomagam, sodelovala sem v projektu Botrstvo, sodelovala z družinami, ki so potrebovale pomoč. Tega nisem nikoli javno razglašala. Za Urbana še nisem darovala, vam pa obljubim, da bom," je dejala Pirc Musarjeva. 

Tudi Logar je dejal, da vedno pomaga, da je tudi daroval Junakom 3. nadstropja, ko je njihove risbice uporabil za novoletne čestitke.

Anja Rustja, žena Anžeta Logarja o naporni kampanji

"Imamo dve majhni punčki, bila sem večinoma z njima, čeprav jih je zjutraj peljal v šolo," je dejala. O možu se je nekaj novega naučila, in sicer da je precej bolj vztrajen, kot je mislila. Logar tudi igra violončelo, ki ga je na začetku zelo slabo igral, bilo je "za nikamor", a zdaj je "fenomenalen", je dodala. Po njenem je Anže izjemen pogajalec. "Pred enim letom, ko mi je dejal, da bo kandidiral, sem mu odgovorila, da me ne bo zraven, saj imam zelo veliko tremo in težko nastopam. Takrat je rekel, da se bova že zmenila, zdaj pa imam že tretje soočenje," je dejala Anja. 

Aleš Musar, mož Nataše Pirc Musarjeve o kampanji

Bil mu je užitek videti Natašo z ljudmi, to srčnost in energijo, ki je ljudem dajala, meni. Če danes ne bi bilo te oddaje, bi bila zdaj v Mariboru, je še povedal. "Tudi vrt je nekoliko zanemarjen," je še povedal.

Zakaj bi obkrožili za Natašo Pirc Musar: "Videli ste, kakšne vrednote zagovarjam, kako srčna sem, pa tudi energična. Verjamem v svetlo prihodnost Slovenije in da sem lahko državnica, gledala bom na to, kaj bom lahko naredila za naslednje generacije. Želim si, da so starejši slišani, veliko časa bom posvetila mladim in podnebnim spremembam. Maksimalno se bom potrudila, da bomo dostojno govorili med seboj."

Zakaj Anžeta Logarja: "Najlepši čas moje politične kariere je bil, ko smo se skupaj srečevali, si stiskali roke in se tudi objemali. Predsednik republike mora biti predsednik vseh. Želel sem predstaviti vizijo Slovenije, neobremenjenost s tem, ali smo levi ali desni, ampak predvsem to kaj je dobro za Slovenijo."

 

Komentarjev 37
  • Pierre 11:46 12.november 2022.

    ''Janša je bil v šoku, popolnoma iz sebe, vpil je, kako je mogoče, da so šli tanki ven in se jokal v izbruhih. Hlipal je, bil ves cmerav, to je neverjetno, kako je bil iz sebe.'' Anton Peinkiher častnik SV ...prikaži več o takratni vlogi JJ v osamosvojitvi....

  • lojs 10:02 12.november 2022.

    res me zanima kako bi yugonostalgiki in zaviralci samostojnosti opisali današjo stanje ... ideološko zaplankani niso verjeli, da bo yuga razpadla , ve se pa, da je bil kučan glavni protagonist in zaviralec ... kar se tiče razpleta, pozabljate na ...prikaži več države, ki imajo velike zasluge za ugoden razplet in kmalu priznanje ... med njimi seveda ni usa ... žal nekateri po 30 letih še vedno nabijate izmišljeno zgodbo z orožjem, ki se ga je v času vojne ogromno pokradlo, pa med njimi je mnogo civilistov

  • Plavi-mil 09:54 12.november 2022.

    Kučan sigurno NE, NE, NE, kaj pa je on naredil ? RAZOROŽIL je Teritorialno obrambo, OSAMOSVOJITEV pa mu ni bila NIKOLI intimna opcija, o njej si ni upal niti sanjati, zdaj pa nehajte , murgelski palček ni in ne bo ...prikaži več nikoli zaslužen za samostojno Slovenijo, lahko ga še toliko povzdigujete, resnica je čisto dugačna.