Slovenija
10 ogledov

Zadnje ure za regres

V nekaterih podjetjih, kjer je zadnje tedne kritično, so za letne regrese vseeno Žurnal24 main
Kriza v podjetjih. Nekateri bodo dodatek za letni dopust čakali zaman.

Do nedelje so delodajalci dolžni izplačati regres, četudi je podjetje nelikvidno. Pri najbolj perečih podjetjih na Štajerskem smo preverili, ali so že izplačala denar za letni dopust.

“Če regres ne bo izplačan do zakonsko določenega roka, se delavec lahko odloči za tožbo. Najprej morajo delavci delodajalca pozvati, naj izpolni svojo obveznost, kar mora storiti v osmih dneh. Sicer lahko delavci v 30 dneh pred delovnim sodiščem zahtevajo izplačilo. Poleg regresa so takrat upravičeni zahtevati povračilo za stroške postopka in zamudne obresti,” pojasnjuje Etelka Korpič Horvat s pravne fakultete v Mariboru in poudarja, da regres pripada vsakemu delavcu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Poleg regresa so takrat upravičeni zahtevati povračilo za stroške postopka in zamudne obresti,” pojasnjuje Etelka Korpič Horvat s pravne fakultete v Mariboru in poudarja, da regres pripada vsakemu delavcu.

V podjetju Karoserije, kjer je zaposlenih 160 ljudi, ni bilo izplačila regresa. Namesto da bi prokurist poskrbel za delavce, jim grozi in jih že skoraj pretepa.
Drago Gajser, sindikalni zaupnik TVM

Nekateri že tožijo
V nekaterih mariborskih podjetjih, v katerih so delavci prepričani, da glede na finančno stanje podjetja letošnjega ali celo lanskega regresa ne bodo dobili v celoti izplačanega, so že vložili tožbe. To so storili tudi nekateri zaposleni v Expo Biroju Maribor, kjer so delavcem še od lani dolžni 100 evrov regresa. “Prepričani smo, da bodo po pravni poti denar dobili,” stanje komentira Breda Črnčec, sekretarka ZSSS Podravje.

Ni plač, kaj šele regresa
Tudi v Steklarni Luminos delavci zaman čakajo na regres, lanskega zaradi prisilne poravnave podjetja niso dočakali. “Delavci imajo že toliko neporavnanih obveznosti, da boli glava. Nimajo izplačanih še niti junijskih niti julijskih plač, kaj šele regresa. Resda so v torek dobili izplačanih 250 evrov, a to ni plača, to je zgolj neko nakazilo. Poudarjam, da so v podjetju dobili pol milijona evrov državne pomoči za podjetja v stiski,” pravi Milan Mesarič, predsednik KNSS neodvisnost, ki je oster tudi do delovne inšpekcije. Dodaja, da inšpektorji kljub prijavam ne ukrepajo, kot bi morali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.