Slovenija
15 ogledov

"Zadnji čas, če želimo spremembe"

Srečanje Pahorja s predsedniki strank
1/3
Saša Despot
Po sestanku predsednikov parlamentarnih strank pri predsedniku države Borutu Pahorju je prevladal občutek, "da so časi težki in da je pri ključnih projektih treba sodelovati".

Predsednik države Borut Pahor je srečanje označil za uspešno ter plod politične kulture. Pri tem je sicer poudaril, da so med sodelujočimi politične razlike, ki v demokraciji so, a da morajo biti možnosti tudi, da te razlike izpričajo. Po njegovem mnenju jih vse čaka še veliko trdega dela, a je vendarle prevladalo zavedanje, da je pri projektih, ki zahtevajo širše tako politično kot družbeno soglasje, treba sodelovati.

Zadnji čas, če želijo spremembe

Na današnjem sestanku so se prisotni dogovorili, da bodo do predvidoma konca januarja 2014 zainteresirane parlamentarne stranke na svojih organih obravnavale predlog sprememb in dopolnitev volilnega sistema, s katerimi bi volivci imeli odločilen vpliv na podelitev poslanskih mandatov. "Zdaj je zadnji čas za to," je dejal Pahor, v kolikor bi želeli, da bi spremembe volilne zakonodaje začele veljati že za naslednje parlamentarne volitve. "Do konca januarja bomo vedeli, ali obstaja politična volja za to."
 
Spremembe, o katerih bodo stranke razpravljale na svojih organih, so uvedba obveznega absolutnega preferenčnega glasu, odločanje volivcev o celotni listi in posledično ukinitev okrajev ter uveljavitev petodstotnega volilnega praga.
 
Voditelji so se strinjali, da se bodo do začetka marca dogovorili o načinu in vsebini usklajevanja nekaterih ključnih zakonskih in drugih rešitev za modernizacijo Slovenije. Predsednik si bo v sodelovanju s parlamentarnimi strankami prizadeval za pripravo pobud, ukrepov za krepitev pravne države. Spomnil je, da je senatu KPK v odstopu obljubil, da bo zelo resno obravnaval paket predlogov za spremembo nekaterih zakonov, ki bi izboljšali pogoje za uspešnejši boj KPK.
 

Po 13. decembru spet na sestanek

Premierka Alenka Bratušek je napovedala, da bo takoj po rezultatih stresnih testov sklicala sestanek predsednikov parlamentarnih strank in jih seznanila z vladnimi predlogi ukrepov za sanacijo bank. Njene besede sta potrdila tako predsednik SDS Janez Janša kot predsednica NSi Ljudmila Novak. Slednja je dejala, da so ponovno vzpostavili dialog med koalicijo in opozicijo.
 
Janša je povedal, da so bile danes obenem dane nekatere obljube glede drugačnega ravnanja vlade v smislu usklajevanja nekaterih ključnih ukrepov. Tudi v zvezi s tem bo, kot pravi, treba doreči mehanizme, kar naj bi se zgodilo nekje do konca februarja prihodnje leto.

Niso bili vsi za 'Ne' obračunavanju

Bratuškova je sicer izrazila razočaranje, ker na sestanku ni dobila podpore za predlog, da bi se vse stranke zavezale k temu, da se vzdržijo vsakega javnega in političnega obračunavanja z nosilci institucij pravne države, ki se ukvarjajo z odkrivanjem in pregonom kaznivih dejanj.

Pahor je pojasnil, da pri tem predlogu premierka ni ostala sama, saj se je tudi on strinjal s tem predlogom. A kot pravi, je bila na sestanku zavrnjena tudi vrsta njegovih predlogov. To je po njegovih besedah normalno in takšni sestanki so potrebni ravno zato, da se poskuša sprejeti tisto, kar je vsem skupno.

Postopki bodo stekli še ta teden

Pahor je predsednike parlamentarnih strank "seznanil s svojo odločitvijo, da bom sredi tega tedna storil dva uvodna koraka, ki sta pomembna za čim prejšnje imenovanje novega senata protikorupcijske komisije". Napovedal je, da bo državni zbor, vlado, kvalificirane nevladne organizacije ter uradniški in sodni svet pozval, da v roku 30 dni pošljejo odločitev, koga imenujejo v izbirno komisijo. "Hkrati bom v tem tednu dal javni poziv, da se vsi, ki menijo, da lahko kompetentno opravljajo delo člana ali predsednika senata, prijavijo," je dodal.

Izbirno komisijo bo pozval, naj čim prej predstavi seznam kandidatk in kandidatov za imenovanje senata komisije, da bi ta lahko bila imenovana čim prej oziroma še pred 1. marcem 2014. Ob tem je poudaril, da nima pravice, da bi na ta mesta imenoval ljudi, ki ne bodo na tem seznamu. "Če bo šlo vse tako, kot si prizadevam, bom do 1. marca imenoval novo komisijo," je napovedal Pahor.

Komentarjev 9
  • astibo8020 20:20 02.december 2013.

    Poleg dveh, ki sta v Bruslju enega, ki ni prišel v parlament, enega, ki je v penziji in enega, ki je že pokojni, so tole glavni arhitekti sranja v katerem živimo. Izgubili so vso kredibilnost in njihova politikantska politika je kriva za vse.

  • Tadej Bostjancic 19:15 02.december 2013.

    Vazno da so se dobil inzenirji in tesarji slovenskega titanika od gospodarstva in drzave, sklical jih je pa modrec ki je spregledal tezavo v bankah ko je bil se premier. In seveda napovedali spremembe.Prosim vas ne nam nic vec ...prikaži več pomagat ker ze sedaj komaj zivimo ob vasih smelih spremembah.

  • Avatar čavez
    čavez 19:03 02.december 2013.

    Pa je nacisoidni Pahorček nategnu slovenčke, edin dogovor je bil verjetno kje bodo bogato silestroval da nebi ububožan narod zvedu koliko so zapravuli njihovega denarja.