Slovenija
502 ogledov

Zadnji dan, da poravnate položnico!

Dohodnina Žurnal24
V primeru, da ne boste poravnali položnice pravočasno, vas čaka še opomin, nato pa izvršba. Vse stroške, katere mora poravnati dolžnik.

Davčni zavezanci, ki so prejeli informativne izračune dohodnine z datumom odpreme 31. maja 2017 in morajo doplačati dohodnino, imajo čas le še danes, 31. julija 2017. Izjema so zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, rok se je iztekel 30. junija 2017, saj ugovor zadrži izvršitev. 

Finančniki so v drugem svežnju poslali 566.269 izračunov, od tega jih je 123.542 (21,8 odstotka) z doplačili, 338.469 (59,8 odstotka) z vračili, 104.258 (18,4 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine.

V primeru, da boste s plačilom odlašali vas bodo finančniki najverjetneje na dolg opomnili. "Praksa finančne uprave je, da pred začetkom davčne izvršbe z opominom pozove dolžnika, da prostovoljno poravna neplačane obveznosti. Lahko ga tudi pokliče po telefonu in ga opozori na zamudo," pojasnjujejo na Finančni upravi RS in dodajajo, da če dolžnik ne izpolni svoje obveznosti niti po pozivu oz. prejetem opominu, davčni organ uvede postopek davčne izvršbe z izdajo sklepa o davčni izvršbi.

Vse stroške davčne izvršbe plača dolžnik.

Možnost plačila po obrokih ...

Finančna uprava RS sicer omogoča tudi možnost poravnave v več obrokih. V primeru vložitve obrazca ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Do obročnega plačila je upravičena vsaka fizična oseba, ne glede na socialni položaj.

Roka za vložitev obrazca ni. Na finančni upravi pa priporočajo pa, da ga zavezanec vloži čim hitreje. Najbolje je takoj, ko zavezanec prejme plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.