Slovenija
21 ogledov

Zadnji dan za doplačilo dohodnine

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Tisti, ki ste med letom odvedli premalo dohodnine in ste informativne izračune za leto 2009 prejeli v začetku aprila, imate le še danes čas za doplačilo dohodnine, če vam je bila ta izračunana.

Če ste med letom odvedli premalo dohodnine in ste bili v prvi tranši, to lahko plačate še danes. Na ustreznem davčnem uradu zaprosite za odplačilo v treh obrokih, če je znesek previsok, da bi ga poravnali naenkrat. Zavezanec lahko zaprosi tudi za odpis, delni odpis, odlog oziroma obročno plačilo davka, a so tu pogoji precej strogi.

Plačilo na tri obroke: zadošča zgolj vloga, v kateri zavezanec izjavi, da davka ni zmožen plačati v enkratnem znesku.
Odpis, delni odpis, odlog, obročno plačilo: zavezanec mora izpolnjevati določene kriterije glede socialnih razmer.

Danes bo Durs poslal še preostale informativne izračune. Če jim boste želeli ugovarjati, lahko to storite do 30. junija. Presežek plačane dohodnine med letom bodo imeli zavezanci na svojih transakcijskih računih nakazan 28. julija.

Durs je v prvem paketu izdal 496.560 informativnih izračunov dohodnine, skoraj polovico z doplačili. V povprečju morajo ti zavezanci doplačati po 177 evrov, vsi skupaj pa 42,5 milijona evrov. Zavezancev z vračili dohodnine je bilo v prvem paketu 225.059 (45,3 odstotka).

Zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, dohodnine ni treba plačati, saj ugovor zadrži izvršitev. Večina od 18.779 ugovorov se nanaša na uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.