Slovenija
11437 ogledov

Črtal ga je s seznama: Šarec po zaslišanju ugotovil, kako slab kandidat je

Tugomir Kodelja Saša Despot
Slab nastop odnesel kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodeljo.

Predsednik vlade Marjan Šarec je sprejel odločitev, da bo za ministra za javno upravo predlagal drugega kandidata. Več informacij naj bi v LMŠ podali jutri. Privolitev kandidata naj bi Šarec že imel.

Kandidat za mesto ministra za javno upravo Tugomir Kodelja včeraj ni podal jasnih odgovorov, kdaj in kako bodo potekala pogajanja s sindikati javnega sektorja. Prav tako so poslanci in poslanke ostali brez večine vsebinskih odgovorov. Zapletlo se mu je že v samem začetku, ko je predstavil le sebe, ne pa tudi svojih idej glede vodenja resorja. Po začetni biografski predstavitvi sta ga zato poslanca SDS, Žan Mahnič in Zvone Černač, pozvala, naj jim Kodelja opiše vsaj svoje osnovne usmeritve. Černač ga je nato tudi v nadaljevanju pozval, naj raje reče, da se bo naknadno podučil, saj bo tako izpadel bolj kredibilno.

Je pa bil med svojo predstavitvijo Kodelja nekoliko samokritičen, ko je govoril o tem, da v javnem sektorju vsi niso odlični, je namreč dejal: "Vsi nismo odlični. Jaz zagotovo danes ne."

Poslanci so ga vseeno potrdili kot primernega kandidata. Prejel je deset glasov za in pet proti.

Kodelja je doslej deloval na področju gospodarstva, med drugim na področju prodaje velikim kupcem v podjetju Citroën, danes skupini PSA, za kar je bil z dekretom predsednika Francoske republike je bil leta 2013 imenovan za viteza Nacionalnega reda za zasluge Francoske republike. Za tem se je pretežno ukvarjal pretežno s svetovanjem in deloval na nemškem trgu.

Kodelja nikoli ni bil zaposlen znotraj javne uprave, ob njegovi kandidaturi pa so v stranki zagotavljali, da je "dobro seznanjen s problematiko."

Tugomir Kodelja Zaslišanje Slovenija Tugomir Kodelja: "Vsi nismo odlični, tudi jaz danes zagotovo ne"

Po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in glavnega tajnika šolskega sindikata Sviz Branimirja Štruklja je umik kandidata za ministra za javno upravo racionalna poteza predsednika vlade Marjana Šarca po torkovem zaslišanju pred odborom DZ. Štrukelj upa, da bodo našli kvalificiranega kandidata.

Po Štrukeljevih navedbah je bila torkova predstavitev Kodelje v DZ po splošnem prepričanju neprepričljiva. "Kodelja bi bil verjetno prej obremenitev in težava za kredibilnost nove slovenske vlade kot pa kakšna dodana vrednot, vsaj včerajšnji vtis je bil tak," je dejal za STA in dodal, da je takšno Šarčevo odločitev pričakoval.

Kdo bi lahko bil novi kandidat, Štrukelj ne ve. Upa pa, da bodo našli nekoga, ki bo "kvalificiran za najbolj zahtevno nalogo ministra za javno upravo, to so pogajanja s sindikati". Spomnil je, da so nekateri sindikati v stavki in da vsi zaposleni v javnem sektorju pričakujejo, da se bodo pogajanja nadaljevala takoj po oblikovanju nove vlade in da bodo uspešno zaključena z izboljšanjem plač.

Štrukelj tudi upa, da ne bo "nezadostno poznavanje povzročalo dodatnih šumov, zapletov na pogajanjih, ki so že tako ali tako sama po sebi zahtevna in na nek način predpostavljajo določeno poznavanje stvari in pogajalskih tehnik, ki niso najbolj enostavne".

Kodelja se je sicer matičnemu odboru v DZ predstavil v torek, člani odbora so njegovo predstavitev z desetimi glasovi za in petimi proti ocenili kot ustrezno. Iz LMŠ pa so danes sporočili, da se je Šarec odločil, da bo za ministra za javno upravo predlagal drugega kandidata. Ime novega kandidata bodo po napovedih iz stranke razkrili predvidoma v četrtek, ko bodo tudi pojasnili razloge za zamenjavo.

Predsednik vlade ima sicer za zamenjavo kandidata tri dni časa po prejemu mnenja odbora po zaslišanju prvega kandidata, v treh dneh po vložitvi novega kandidata pa se mora nato ta predstaviti odboru.

Komentarjev 10
  • jakec1575 23:07 05.september 2018.

    Meni je bil najbolj vsec zadnji minister. cvrst sogovornik, vpelajla je nekaj novitet in nisem pustil sindikatom s tistim manevrom, ko so cincali s podpisom.

  • Žvižgač 20:53 05.september 2018.

    Sploh ni razočaral, je javno predstavil svoje življenje, ki ga živi od vekomaj. Živel je od nakladačine, praznih obljub in zavajanj kot vsak preprodajalec vozil, kar je bil tudi poleg uradnega prodajalca. Živel na krilih vplivnih staršev, od svojega dela ...prikaži več in znanja bi umrl od lakote. Kako se je lahko uturil Serpentinšku in kako ga je ta presojal, kot možnega kandidata ne bi sposoben odkriti noben znanstvenik. Nakladal pa je kot vedno, kot da je izumil MJU, kar je tipično za njegovo vzvišenost.

  • ankica 20:10 05.september 2018.

    Samo to rečem li 10 poslancev, ki so glasovali za res nima sovje glave ali pa ima tako oprane možgane...ta zaslišanja so pol brez veze če take loleke čez spustijo...madona ja...še dobro da imamo šarca da to reši...