Slovenija
83 ogledov

Zadnji od škorpijonov velikanov

Škorpijoni so pred 400 milijoni let kraljevali v živalskem svetu. Žurnal24 main
Odkrit je bil fosil škorpijona v velikosti odraslega človeka. To je bila žuželka, ki je pač niste mogli preprosto zmečkati ali pohoditi.

Britanski znanstveniki so naleteli na fosilizirane klešče, ki naj bi bile del starodavnega vodnega škorpijona. Razmerje velikosti bi pomenilo, da je odkrito okostje pripadalo največji živeči  žuželki.
 
Odkritja 390 milijonov starih skalnih fosilov nakazujejo, da so bili pajki, insekti in podobna bitja v preteklosti precej večji, kot se je domnevalo doslej. Glede na prejšnje najdbe so že bila predvidevanja, da so obstajale ogromne žuželke, vendar do zdaj znanstveniki niso imeli dokazov o dejanski velikosti teh strašnih žuželk. Nova raziskava je pokazala, da je najdeni tip škorpijona za skoraj pol metra presegal prejšnja predvidevanja o velikosti žuželk.

Škorpijon, ki je po velikosti prekašal človeka © AFP

 
Profesor in paleontolog Jörg W. Schneider iz Nemčije je povedal, da študija ponuja dragocene informacije o zadnjem ogromnem škorpijonu. Škorpijoni te vrste so bili dominantni milijone let, saj niso imeli naravnih sovražnikov. Dokončno so bili s tega planeta izbrisani zaradi evolucije ogromnih rib s čeljustmi in zobmi, je še povedal paleontolog. Fosil je pred nekaj leti odkril paleontolog Markus Poschmann . Mesto najdbe je bil kamnolom blizu Pruma v Nemčiji, kar nakazuje, da je bilo to mesto pred mnogimi leti verjetno močvirje.

Eurypteridisi ali starodavni morski škorpijoni so po ugotovitvah izumrli predniki današnjih škorpijonov ali mogoče celo predniki vseh pajkovcev. Nekateri geologi verjamejo, da se je ogromen morski škorpijon razvil zaradi takratne večje ravni kisika v atmosferi. Paleontologi tudi razlagajo, da so bili vodni škorpijoni kanibali, ki so se med seboj bojevali in jedli, kar naj bi tudi pomagalo, da so bili kar največji. Paleontolog Markus še dodaja, da se naslednjič, ko doma zmečkate pajka ali muho, spomnite insektov, ki so živeli pred davnimi časi, kajti ti bi pohodili vas.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.