Slovenija
22537 ogledov

Napovedi se uresničujejo: Takšno je stanje z novimi okužbami pri nas

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Občuten padec okužb v primerjavi s prejšnjim četrtkom.

V četrtek je bilo potrjenih 2.364 novih primerov okužb, kar je tretjino manj kot prejšnji četrtek. Opravljenih je bilo 6.523 testov PCR, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov 36,2-odstoten. 

Prejšnji četrtek je bilo potrjenih 3.518 novih primerov okužbe, pri čemer je bil delež pozitivnih testov 42,5 odstotka. 

Vse kaže, da se razmere nekoliko umirjajo. V prvih štirih dneh prejšnjega tedna je bilo potrjenih 15.232 primerov okužbe, v prvih štirih dneh tega tedna pa 11.570. V tem tednu je bilo tako potrjenih skoraj četrtino manj okužb kot prejšnji teden. 

Ocenjeno število aktivnih primerov je po podatkih NIJZ trenutno 41.492. Na 1.968 se je spustil 14-dnevna incidenca potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa se je spustilo na 2.622.

V bolnišnicah je 1.137 bolnikov s covidom-19 (osem manj kot dan prej), od tega 289 na oddelkih intenzivne terapije. Najmlajši bolnik na navadnih oddelkih je star 26 let, najmlajši bolnik v intenzivni terapiji pa 31 let.

Umrlo je 17 ljudi, ki so zboleli za covidom. Po podatkih Sledilnika je samo v novembru pri nas umrlo 397 ljudi, ki so zboleli za covidom-19.

V eni od regij se razmere še ne umirjajo

Medtem ko je v večini regij sedemdnevno povprečje novih primerov začelo upadati, je v posavski regiji spet zavila navzgor. Razmere tam so trenutno najbolj resne. 

Še naprej je starostna skupina, v kateri je v zadnjem obdobju največ potrjenih novih primerov, skupina od 5 do 14 let. Sledi ji starostna skupina od 35 do 44 let. 

"Škoda bo enormna"

Razmere na oddelkih intenzivne terapije so izredno resne. Trenutno se v zdravstvu obravnavajo le še otroci, nosečnice in onkološki bolniki. To bo seveda pustilo posledice. "Škoda bo enormna. Vsi upamo, da se bo v enotah intenzivne terapije krivulja obrnila navzdol. Ne morem napovedati, do kam še lahko gremo. Že zdaj so razmere katastrofalne," je bil jasen dr. Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 12:42 26.november 2021.

    V bolnišnicah leži več kot tretjina Covid bolnikov ,ki so precepljeni !

  • Slavko Krizman 11:24 26.november 2021.

    počasi se bodo prekužli vsi,ki hočjo met mir čez praznike