Slovenija
15078 ogledov

Zadnji podatki o okužbah: Po devetih dneh prva dobra novica

mestni utrip Saša Despot
Po devetih dneh rasti novih primerov okužb se je krivulja naposled le obrnila navzdol.

S 1.691 testi PCR je bilo potrjenih 56 okužb, delež pozitivnih testov PCR pa znaša 3,3 odstotka. V primerjavi s prejšnjim tednom tokrat beležimo 17,6-odstoten padec novih okužb. Če pa primerjamo število okužb s številom tistih, ki so bile potrjene 30. junija, je število potrjenih novih okužb še vedno večje, saj je bilo na omenjeni datum potrjenih 23 novih okužb.

Padec se odraža tudi na sedemdnevnem povprečju novih primerov, ki je za 2,8 odstotka nižje in znaša 60,4. Štirinajstdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 32,4.

Po daljšem obdobju padanja števila okužb se je krivulja 5. julija obrnila navzgor. Število novih primerov je začelo naraščati, potem ko so se z maturantskega izleta iz Španije vrnili dve skupini maturantov, med katerimi so potrdili večje število okužb. V naslednjih dneh so nato potrdili več okužb oseb, ki so se okužili po stiku z omenjenimi dijaki. Kot kažejo današnji podatki, bi se število okužb iz omenjenih skupkov začelo umirjati. 

Delta se čedalje bolj širi

V Sloveniji narašča število primerov okužb z različico delta. V zadnjem poročilu NLZOH navaja, da je bilo do zdaj skupno potrjenih 200 primerov različice delta in šest primerov različice delta+. S katero različico so okuženi dijaki, za zdaj še ni znano. Rezultati tega sekvenciranja bodo najverjetneje znani prihodnji teden.

Kot poudarja stroka, so vsa cepiva, ki so trenutno dovoljena za uporabo v EU, učinkovita pri različici delta. Da bi se izognili četrtemu valu, bi bilo treba zagotoviti večjo precepljenost. Pri nas je bilo do zdaj z enim odmerkom cepljenih 854.886 ljudi (40,54 %), z vsemi odmerki pa 751.599 (35,6 %). Prvi cilj, ki smo si ga zadali – precepiti 60 odstotkov prebivalstva – tako še ni dosežen. Zaradi širjenja različice delta – po napovedi Instituta Jožef Stefan naj bi pri nas postala prevladujoča že v drugi polovici julija – bi bilo treba odstotek precepljenih dvigniti na vsaj 50 odstotkov, da bi se lahko izognili morebitnemu zapiranju.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 7
  • si_rob 12:45 15.julij 2021.

    No maturanti so se vrnili domov s prehladom covid 19 delta verzija. RDEČI ALARM!!!!! VSI NA CEPLJENJE!!!!!! V bolnišnicah pa 36 (šestin trideset) pacientov s covidom. Koga imate za budale, vse državljane. Konec je s strašenjem, zaključite. Naj se cepi ...prikaži več tisti, ki hoče-prostovoljno. Priporočam pa, da se mladi ne cepijo!!!!

  • jakec1575 11:53 15.julij 2021.

    serete. 100 dijakov vam je krivuljo gor obrnilo, ker ste absolutno šteli. logicno je, da ce imas enormno nizke stevilke tien avtobus lahko obrne krivuljo. samo škodo ste naredili dijakom in strasili ter pihali na mlin te vlade, ki hoce ...prikaži več 4 val. da nas vse spet zapre in potem zacne tvitati in masturbirati.

  • Kirka 11:43 15.julij 2021.

    Prepis iz drugega medija: "V bolnišnicah se zdravi 32 covidnih bolnikov, od tega jih je deset na intenzivni negi. V tem tednu, vključno z včeraj, še ni umrla nobena oseba s covidom-19." NIJZ, ali nas za jebavate?