Slovenija
2386 ogledov

Zadnji podatki odlična podlaga za spremembe

trgovina Ljubljana covid Profimedia
Umirjanje epidemioloških razmer se nadaljuje, kar je dobra popotnica za odločitve o spreminjanju trenutno veljavnih ukrepov.

V torek je bilo izdanih 5.874 TAN kod, kar je spodbuden podatek. Res je, da je bilo prejšnji torek izdanih slabih tristo kod manj, a je nujno ob tem dodati, da je bil prejšnji torek praznik. 

Najnovejša projekcija Matjaža Leskovarja z IJS kaže, da epidemija upada z razpolovnim časom približno devet dni, ocenjeno reprodukcijsko število pa je približno 0,75. "Epidemija bo zdaj samo še upadala in prehajala v endemijo. Bolj kužna varianta omikrona BA.2 bo to upadanje le nekoliko upočasnila. Endemija covida bo zaradi sezonske narave širjenja okužb tudi valovala, vendar tako velikih valov v bolnišnicah, kot smo jih imeli med epidemijo, več ne bo," napoveduje Leskovar.

Ocenjuje, da se bo naslednji val pojavil predvidoma v jesensko-zimskem obdobju. Kako hitro se bo širil, bo odvisno od trajanja imunosti in osnovnega reprodukcijskega števila. "Če bi trajala imunska zaščita pred okužbo eno leto, bi se v endemični fazi covida v povprečju okužilo približno 5 tisoč ljudi dnevno; zaradi sezonske narave covida poleti nekoliko manj, pozimi nekoliko več. Pri krajšem trajanju imunosti bo hitrost kroženja virusa ustrezno večja," pojasnjuje Leskovar. V primeru pojava nove različice s slabo navzkrižno imunostjo z obstoječimi različicami se lahko epidemija ponovi. Resnost bo odvisna od karakteristik nove različice.

Pričakujemo lahko, da se bodo razmere v bolnišnicah – kar je osnova pri odločanju, kako hitro se bodo spreminjali ukrepi – umirile najkasneje do konca marca. Dr. Leon Cizelj z IJS pričakuje, da se bo upad okužb nadaljeval še kakšen teden ali dva. "Pričakujemo, da ne bo šlo čisto na nič, virus bo namreč endemičen. Pri dva do tri tisoč okužbah na dan se bodo zadeve začele umirjati," je pojasnil za Odmeve TV Slovenija. "Še vedno so možnosti, da gre kaj narobe, ampak zaenkrat kaže dobro."

Vlada se bo na umirjanje epidemioloških razmer odzvala predvidoma že ta teden. Strokovnjaki so namreč pripravili vrsto predlogov, kako začeti spreminjati ukrepe. Med drugim lahko še v tem tednu pričakujemo ukinitev karanten in pogoja PCT v dejavnostih, kjer je tveganje za okužbe majhno. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Christy_Webb 11:55 16.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • miha91 08:37 16.februar 2022.

    Volitve so blizu, volitve so blizu...