Slovenija
10722 ogledov

Zadnji podatki so spodbudni, ampak …

ljubljana covid-19 slovenija Profimedia
Takšnega števila dnevno izdanih TAN kod nismo videli že od sredine januarja.

Napovedi glede širjenja covida-19 v Sloveniji se uresničujejo. Da smo že dosegli vrh in da sledi padanje epidemije, sta v svojih modelih napovedala tako Janez Žibert kot Matjaž Leskovar

Direktor NIJZ Milan Krek opozarja, da to še ne pomeni, da je konec nevarnosti za širjenje okužb. Poleg tega zaščita po prebolelem omikronu ni tako dobra, kot po prejšnjih različicah. "Med nami je tudi že virus omikron 2, ki je bolj kužen od tega. Če se bo BA.2 začel bolj širiti, kot se je do zdaj, bomo doživeli zdaj samo en plato in bomo nekaj dneh na 10 ali enajst tisoč okužbah, potem pa bomo zopet šli v nov vrh in šele iz tistega vrha šli navzdol," je dejal za Val 202.

Število v soboto izdanih TAN kod je precej nižje od številk v prejšnjih dneh tega tedna. Izdanih je bilo 7.178 TAN kod. Nazadnje je bilo število TAN kod med sedem in osem tisoč 19. januarja, ko jih je bilo 7.826. Včeraj potrjeno število okužb je precej nižje kot prejšnjo soboto.

Od ponedeljka do petka je bilo v tem tednu potrjenih 76.004 primerov okužbe, kar je približno enako kot v prvih petih dneh prejšnjega tedna (76.331). Ob tem pa je treba poudariti, da od 1. februarja velja drugačen način potrjevanja okužb. Pristojni so namreč določili, da je za potrditev okužbe dovolj že pozitiven hitri antigenski test. 


V zadnjem obdobju je prišlo do sprememb na več področjih. S februarjem se je spremenila veljavnost PCT potrdil. Kako lahko preverite, ali je vaše potrdilo še veljavno, lahko preverite tukaj. 
Šola Zdravje Spet novi predpisi. Kako je zdaj s karantenami?

Ker okužba z omikronom ne prinaša zanesljivejše imunosti, se imunolog Alojz Ihan sprašuje, koliko časa bo status prebolevnika še imel smisel. Če bo virus mutiral in bo nastala kakšna nova različica, je veliko vprašanje, koliko bodo ljudje, ki so preboleli le omikron, zaščiten. Sploh tisti, ki so omikron preboleli zelo blago. 

Alojz Ihan Zdravje Alojz Ihan: Status prebolevnika nima več veliko smisla

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • vzev 09:37 06.februar 2022.

    "Ker okužba z omikronom ne prinaša zanesljivejše imunosti, se imunolog Alojz Ihan sprašuje, koliko časa bo status prebolevnika še imel smisel." Cepljenje tudi ne prinaša popolnoma nobene imunosti, pa še vedno velja pogoj C. Čeprav se cepljeni okužujejo en za drugim.

  • alexander6 08:58 06.februar 2022.

    Direktor NIJZ Milan Krek opozarja, da to še ne pomeni, da je konec nevarnosti za širjenje okužb. Tale ''Nostradamus'' bo maja imel samo še lepe spomine na NIJZ. ''Odfrčal'' bo zelo hitro, skupaj z Olajem!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:29 06.februar 2022.

    https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/epidemioloska-enigma-u-izraelu-zasto-i-pored-masovnog-cijepljenja-4-dozom-imaju-eksploziju-zaraze-i-smrti-15154323?fbclid=IwAR3R7d2DEjy5LqTIAWtRTk9409FJVYWyS5YEPnj05KT4ymdLyYBff_RuQpY