Slovenija
13 ogledov

Zadnji popravki davka

Slovenija 22.08.2013 zasteklen balkon, stanovanja, zasteklitev, blok, zgradba, s Saša Despot
Nepremičnine. Strokovnjaki si želijo davek brez izjem, interesne skupine pa so si še včeraj na vladi podajale kljuko.

Davek na nepremičnine naj bi danes vlada potrdila, vanj pa naj bi vnesli tudi zadnje spremembe.

Nepremičninski strokovnjaki so vlado prepričali, naj se davek za stanovanjske nepremičnine obračuna od 80 ali 85 odstotkov posplošene tržne vrednosti, to znižanje pa naj bi se nadomestilo z dvigom katere od davčnih stopenj. Ker ministrstvo za finance davka do sprejema ne bo komentiralo, ni znano, ali je kakšna stopnja že predvidena za dvig.

Kot so dejali, so dosegli tudi, da se za ta davek uvede davčni dolg oziroma posojilo. Namenjen naj bo tistim, ki davka ne bi mogli plačati. Pod posebnimi pogoji bi jim Davčna uprava RS davek vpisala na nepremičnino, poravnali pa bi ga, ko bi denar imeli, ali pa bi ga plačali dediči ob dedovanju. Ivo Lavrač z ekonomske fakultete v Ljubljani je dodal, da je ta rešitev predlagana zaradi "problema revnih lastnikov". Davčni svetovalec Darko Končan pa je poudaril: "To je davek na nepremičnine, ne na lastnike ali njihove statuse."

Zato strokovnjaki vztrajajo, da izjem ne sme biti. Pojasnili so, da ima vsaka nepremičnina neko vrednost in ekonomski potencial. Pri tem so kot primer navedli bolnišnico, ki bi bila, če davka od nepremičnine ne bi plačevala, v boljšem tržnem položaju pri oddajanju praznih prostorov kot zasebni lastniki. Statistik Tomaž Banovec je ob tem poudaril, da bo z davkom nastal "pritisk, da se nepremičnine racionalno uporabljajo".

Še se trudijo doseči izjeme

Predstavniki upokojencev in verskih skupnosti so se včeraj vseeno še enkrat sestali s premierko Alenko Bratušek. Oboji so s sestanka odšli zadovoljni. Tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić je povedal, da so se dogovorili, da bo premierka preostalim ministrom predlagala izvzetje sakralnih objektov, v katerih poteka verska dejavnost, iz obdavčitve. Glede na besede predstavnikov Zveze društev upokojencev Slovenije pa naj bi vlada še govorila tudi o davčni izjemi za upokojence, ki prejemajo varstveni dodatek – davek bi jim morebiti lahko znižali za polovico.

Komentarjev 6
  • malecka 10:57 19.oktober 2013.

    O bog, kaj nas še čaka če se kmalu ne prebudimo, kako visok prag tolerance imamo,kaj vse delajo z nami, a mi še vse to potrpežljivo prenašamo.Hej! Slovenci zbudimo se, dosti so hodili po nas, vzeli so nam ...prikaži več vse, dostojanstvo, delo, zdaj hočejo še naše premoženje, dovolj je ...................V Mariboru bo 29.10, ob 16 uri na Trg Leona Štuklja shod, protest proti vladi in zakonih ki jih ta banda sprejema

  • Opacity 12:04 17.oktober 2013.

    www.uporabi.net

  • gina 10:44 17.oktober 2013.

    Naslednji korak: ustavna presoja, če bodo diskriminirali upokojence.