Slovenija
22 ogledov

Zadnji popravni izpit vlade

Pavlinjek (levo) je prepričan, da mora biti uresničitev njihovih zahtev v intere Žurnal24 main
Obrtniki. Če vlada v torek ne pokaže rezultatov, protesti menda 16. marca.

Odločitev, ali bodo obrtniki protestirali ali ne, bo padla v četrtek.

V torek bodo ministri obrtnikom poročali, kaj so naredili v zvezi z uresničevanjem njihovih zahtev, v četrtek pa bo upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) odločal o tem, ali protesti bodo ali ne.

Nujne stvari so tri
Ključne tri. Obrtniki zahtevajo, naj se uredi plačilna nedisciplina, izvršba pa naj se uredi tako, da bo učinkovita, in se zajezi siva ekonomija, ki jim jemlje delo. Vseh 93. Za leto 2010 je OZS sicer vladi posredovala 93 zahtev. Ob zadnjem pregledu so bile uresničene tri, delno 12, uresničevalo pa se jih je 17.

“Upam, da bo treznost države prevladala. To niso le naše zahteve, to je nuja, podjetja propadajo vsak dan, v dveh letih je na cesti ostalo 35 tisoč zaposlenih v malih podjetjih, pa se nihče ne gane,” je dejal predsednik OZS Štefan Pavlinjek in dodal, da imajo podporo tudi drugih zbornic.

Po neuradnih informacijah je datum za protest obrtnikov že določen, to naj bi bil 16. marec. Po navedbah naših virov naj bi na shodu v Ljubljani pričakovali več kot 15 tisoč obrtnikov, možna pa je celo zapora cest.

Ideja: vsi dvignimo denar
Obrtniki pa poleg shoda resno načrtujejo druge oblike protesta. Nekatere od teh idej so, da bi Davčno upravo Republike Slovenije zasuli s prošnjami za odloženo plačevanje davkov in prispevkov, zapiranje poslovalnic in delavnic ter množično dvigovanje denarja z računov v bankah.

Pavlinjek je dejal le, da datum shoda še ni dokončno določen. Glede predlogov za oblike protesta pa je povedal, da z njimi ni seznanjen, saj jih pripravlja posebna komisija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.