Slovenija
55 ogledov

Zadnji pri avtocesti, prvi pri tretji razvojni osi?

1/36
Žurnal24 main
Bratkovič: ''Odprtje smo pričakovali že pred več kot desetimi leti.'' Po odprtju odseka na dolenjski avtocesti bodo občutno lažje zadihali tudi dolenjski in belokranjski gospodarstveniki.

Slovesnega odprtja se je udeležil predsednik vlade Borut Pahor, številni ministri, župani, gospodarstveniki, gradbinci, predstavniki Darsa. Predsednica Darsa Mateja Duhovnik je zbranim dejala, da je ta cesta polna življenja.

Prva dama Darsa Duhovnikova pa je poudarila, da so s predajo tega odseka prometu povezali ne le Slovenijo, ampak tudi sosednje države in Evropo. Hkrati iskreno upa, da je bila odločitev, kje poteka trasa mimo Trebnjega, pravilna. Ta del je poimenovala cesta, polna življenja.

Križ dokončan leta 2013
Slavnostni govornik je bil premier Pahor. Izpostavil je, da je za odprtje odseka zaslužnih veliko posameznikov ter da bo povezava imela velik pomen za dolenjsko gospodarstvo, ki je sicer že zdaj nad povprečjem. Napovedal je, da bo Dars prihodnje leto dokončal še preostali del gorenjske avtoceste. Do leta 2013 pa naj bi bil avtocestni križ dokončan.

Na odseku pa se še vedno pojavljajo težave, dela pri Mirni Peči so tako obstala, ker Vegradovi delavci niso dobili plač. ''Obveščena sem bila, da dela pri tem podvozu do Mirne Peči potekajo, kot smo se včeraj z Vegradom dogovorili. Skrbno jih bomo nadzirali – njih in tudi ostale izvajalce, da bodo dela dokončana do roka in da bodo v nadaljevanju odpravljene vse morebitne manjše pomanjkljivosti,'' pa je pojasnila Duhovnikova.

Ob odprtju odseka so povedali:

 

Pri avtocesti zadnji, pri tretji razvojni osi prvi?
''Ob današnjem dogodku ne smemo pozabiti, da smo odprtje avtoceste pričakovali že pred več kot desetimi leti. Pričakujemo, da je gradnja omenjenega odseka dala dovolj izkušenj za čim hitrejši začetek gradnje južnega dela tretje razvojne osi. Če smo kot gospodarsko ena najuspešnejših regij v državi zadnji dobili avtocestno povezavo s prestolnico, pričakujemo, da bomo pri tretji razvojni osi prvi,''
ob današnjem odprtju 15-kilometrskega avtocestnega odseka mimo Trebnjega in s tem dokončanju dolenjskega avtocestnega kraka opozarja Franci Bratkovič, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine.

Pozivi so se vrstili
Dolenjski in belokranjski gospodarstveniki so ob vsaki priložnosti opozarjali na izjemno pomembnost čimprejšnjega odprtja odseka.

''Nova avtocesta pomeni večjo varnost za vse udeležence v prometu, za gospodarske družbe pa tudi lažje in boljše načrtovanje dobav blaga in posledično nižje stroške poslovanja,'' pridobitve našteva Bratkovič.

Pred natanko letom dni so na Otočcu mininistru za promet Patricku Vlačiču, poslancem, državnim svetnikom, županom ter predstavnikom Darsa in DRC predstavili pomen avtoceste za omenjeno območje. Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine se je vseskozi dejavno vključevala v reševanje problematike.

Jože Colarič, predsednik Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, je na omenjenem sestanku poudaril, da avtocesto zahtevajo takoj.

Poštena zamuda
Nacionalni program iz leta 1994 je predvideval, da bo odsek zgrajen že leta 2004, naslednja resolucija pa, da bo dokončan do konca leta 2007. Krak, tako kot celoten avtocestni križ, se je v tem času tudi občutno podražil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.