Slovenija
117 ogledov

Zadnji spust na sodišču

<dolenjska>02.07.09...blanca...he...hidro elektrarna...spomenik...rudi sto Nada Černič Cvetanovski
Svojci žrtev spusta po Savi pri HE Blanca zahtevajo materialno odškodnino.

Tri družine oziroma pet svojcev, ki so v spustu po reki Savi ostali brez sorodnikov, je na Okrajnem sodišču v Ljubljani prek celjske odvetniške družbe vložilo skupinsko odškodninsko tožbo zoper organizatorje spusta, izvajalce del in investitorje Hidroelektrarne (HE) Blanca.

Njihovi zahtevki so različni, od enkratnih zneskov, vrednih do 20 tisoč evrov, do mesečne rente. Sodnica Mihela Mohorič je že zaslišala vrsto prič, od katerih želi izvedeti čim več podrobnosti o spustu, v katerem je umrlo 13 ljudi.

Toženih sedem strank

Tožeči svojci so tožbo uprli zoper Občino Sevnica, Infro, Holding slovenske elektrarne, Hidroelektrarne na spodnji Savi, CGP Novo mesto, Zavarovalnico Triglav in Milana Jamnika, ki je posodil svoje kanuje za spust.

Zadnji spust

Spomnimo, 3. julija 2008 je takratni sevniški župan Kristijan Janc povabil vse, ki so sodelovali pri izgradnji HE Blanca, na spust po Savi, preden jo vpnejo v ogrado. Pregrada je bila sicer že narejena, zato bi morali čolne pri HE prenesti na kopno in nato nadaljevati vožnjo. Dva čolna tega nista upoštevala. Zapeljala sta čez prelivno polje; od 14 članov posadke je preživela le županova žena.

Komentarjev 5
  • detelj 15:39 13.februar 2014.

    žurnalček v tem primeru nikakor in nikoli ni odgovoren zanj.

  • KLOBO 15:36 13.februar 2014.

    vsi avanturisti, ki so izgubili življenje so bili odrasli, polnoletni, znali so razmišljati s svojo glavo in niso otroci iz vrtca, ba bi jih morale paziti vzgojiteljice. Zato smatram, da je tožba podobna tisti , ko so se vrli butalci ...prikaži več tožili za oslovsko senco !! NO SEVEDA PRI SLOVENSKEM SODSTVU PA NIKOLI NE VEŠ, SAJ ZNAJO NEKOGA OBSODITI TUDI BREZ DOKAZOV, TOREJ OB NEZNANEM ČASU, NA NEZNANEM MESTU, JE NEKDO SPEREJEL NEZNANO OBLJUBO, OD NEZNANEGA AKTERJA , ZATO JE MOŽNO MARSIKAJ !!

  • zdrej 15:02 13.februar 2014.

    Če ga nisi opozoril na vse potrebno, potem da. Če te pa ni ubogal, pa ne.