Slovenija
18 ogledov

Zadolženi za 800 milijonov evrov

Mariborska nadškofija s svojim premoženjem ni najbolje upravljala. (Foto: Medias Žurnal24 main
Mariborska nadškofija naj bi bila zadolžena za 800 milijonov evrov. V nadškofiji navedbe zanikali, italijanski tednik pa se sklicuje na zaupne dokumente in "ugledne slovenske vire".

Mariborska nadškofija naj bi bila zadolžena za 800 milijonov evrov, razkriva italijanski tednik L' Espresso, ki se pri tem sklicuje na zaupne dokumente, točneje poročilo apostolskega vizitatorja Gianluce Piredde, in "ugledne slovenske vire", ki stanje označujejo za "katastrofalno". Za primerjavo tednik navaja, da je znesek 800 milijonov evrov trikrat višji od prihodkov, ki jih je v svoji zadnji bilanci izkazal Vatikan.

Sveti sedež naj bi za ogromno finančno luknjo najprej izvedel proti koncu leta 2007, po odmevih, ki jih je v javnosti povzročila odločitev T-2, da predvaja tudi pornografske vsebine. V istih dneh naj bi mariborski nadškof Franc Kramberger zaprosil, naj mu v Rimu odobrijo dve posojili, vsako v višini pet milijonov evrov, navaja L' Espresso.

Po poizvedovanjih, ki naj bi jih po naročilu vatikanskih krogov opravil tedanji apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello, naj bi se na mariborsko nadškofijo s prošnjami po natančnejših informacijah obrnil tudi tedanji tajnik Kongregacije za kler, Mauro Piacenza.

Nazadnje naj bi Vatikan v začetku letošnjega leta v Slovenijo poslal strokovnjaka za bilance Gianluco Pireddo, uradno v vlogi apostolskega vizitatorja. Prav Piredda naj bi oktobra lani v Rim poslal zaupno poročilo, katerega vsebino razkriva časopis.

Navedbe so zavajajoče
V nadškofiji Maribor članka ne želijo komentirati. "Tudi objavljenih konkretnih številk in navedb ne moremo potrditi, ker so zavajajoče: že pri navajanju števila vernikov nadškofije so navedli trikrat manjše število od uradnega, kar veliko pove o neverodostojnosti članka. Prav tako pa lahko tudi rečemo, da nadškofija Maribor ni zadolžena za 800 milijonov evrov," so zapisali v sporočilu.

Poudarili so še, da si v nadškofiji in povezanih družbah že ves čas prizadevajo, da se težko finančno stanje sanira in si želijo, da bi bil nastajajoči program finančnega prestrukturiranja uspešen. 13. januarja je namreč stekla prisilna poravnava telekomunikacijske družbe T-2, le dan po tem pa sta insolventnost razglasili mariborski finančni družbi Zvon Ena in Zvon Dva Holding. Posledično je insolventna postala tudi finančna družba mariborske nadškofije Gospodarstvo Rast, ki je sicer večinska lastnica Zvon Ena Holdinga, delež pa ima tudi v Zvon Dva Holdingu.

Iz krogov blizu Katoliške cerkve pa je prišla informacija, da naj bi Vatikan zahteval odstop nadškofa Krambergerja, ki bo oktobra dopolnil 75 let, to pa je starost, ko mora po cerkvenem pravu papežu ponuditi svoj odstop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.