Slovenija
33 ogledov

Zadovoljni le z regresom

učitelj šola Shutterstock
Sindikati so z dosedanjim izkupičkom na pogajanjih zadovoljni le z višino regresa, ne pa s ključno točko, kdaj se bo sprostila plačna lestvica.

Čas za dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja se izteka, saj je že prihodnji teden predvidena obravnava proračunskih dokumentov na matičnem odboru. Kot pravi minister Boris Koprivnikar, morajo v tem tednu ugotoviti, ali se lahko dogovorijo. 

Znova se sestanejo danes, ko naj bi na pogajanja prišel tudi finančni minister Dušan Mramor. Po besedah Koprivnikarja so v ponedeljek malce zbližali stališča,  a predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da je bilo to bolj v polju "nano znanosti".

Mramor je koalicijo pred srečanjem seznanil z oceno, da so pogajanja s sindikati javnega sektorja obstala in je možnosti za iskanje kompromisa zelo malo. "A je treba v to vložiti vse napore, da do dogovora pride," je povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer

Sprostitev plačne lestvice

Branimir Štrukelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Štrukelj poudarja, da pri vseh ključnih elementih še niso blizu, saj je bila vlada pripravljena popuščati le pri regresu, kar pa za dogovor ni dovolj. Izrazil je tudi bojazen, da bi jih vlada danes soočila z ultimativnim predlogom.

Med ključnimi elementi v pogajanjih je izpostavil sprostitev plačne lestvice, višino regresa in dodatnih pokojninskih premij ter delovne uspešnosti v letu 2017. Prav tako je po njegovih besedah zanje ključno soglasje pri zakonu o sistemu plač v javnem sektorju in zakonu o javnih uslužbencih.

"Na nobeni od teh točk nismo blizu, pri čemer vlada očitno kaže signal, da bi popuščala zgolj pri regresu, vse ostalo pa je več ali manj zabetonirala," je dejal in poudaril, da je to premalo, da bi prišli do dogovora.

"Že sedaj presegamo finančne zmožnosti"

Koprivnikar priznava, da je manevrskega prostora zelo malo in opozarja, da je finančna situacija izredno zaostrena, tudi v luči begunske krize in nenazadnje zato, ker že ponudba, ki je danes na mizi, krepko presega gospodarsko rast. Kot pravi, s tem že v veliki meri kompenzirajo varčevalne ukrepe, prisotne v preteklosti, a bo "tu nekje treba poiskati razumen kompromis".

Zadnja ponudba po njegovih besedah na ravni posameznika pomeni za približno 4,7 do 4,8 povprečno povečanje plače, a "sindikalna stran kljub temu vztraja na svojih predlogih, ki so precej višji in presegajo dejansko finančne zmožnosti".

Komentarjev 11
  • pravičnik77 18:04 07.november 2015.

    bolj točno nebi moglo biti napisano...

  • pravičnik77 18:03 07.november 2015.

    koliko ljudi oz. opisanih dogodkov ste vi osebno prijavili pristojnim, glede na to, da o takšnih zadevah očitno dosti veste

  • jakec1575 01:44 06.november 2015.

    Pa se to. Uciteljski poklic ni najtezji. Dalec od tega. In nehajte s to jamrarijo.Če ti ni kaj prav, pojdi v izvonzo podjetje probat za 1 teden. V tej državi je fizicno in intelektualno precej vec zahtevnih delovnih mest. nehajte ...prikaži več ze jamrat. Zelo lepo vam je. Vsak bi vec. ampak ne veste, akj poemni vsak mesec razmisljati,a bo firma se odprta. Ni teh skrbi. Koliko uciteljev pa sledi trendom in vestno dela priprave?? Dober ucitelj uziva v razredu, ker obvladuje prostor in ucence.