Slovenija
560 ogledov

Zadovoljni smo z življenjem, ne pa s stanjem demokracije

Ljubljana brez turistov Anže Petkovšek Poletna Ljubljana brez turistev kot posledica zaradi covid-19.
Rezultati raziskave evropskega javnega mnenja Eurobarometer kažejo, da so Slovenci v veliki večini zadovoljni s svojim življenjem, manj pa so zadovoljni z delovanjem demokracije v državi.

Kar 89 odstotkov vprašanih Slovencev je zadovoljnih s svojim življenjem na splošno, kar Slovenijo uvršča nad povprečje Evropske unije, kjer je z življenjem zadovoljnih 83 odstotkov državljanov. Stopnja zadovoljstva je od predhodnega merjenja upadla za dve odstotni točki, se pa med državami glede zadovoljstva pojavljajo velike razlike.

Slovenci so v manjši meri zadovoljni z delovanjem demokracije v državi. Približno eden od treh vprašanih je zadovoljen, dva nezadovoljna, s čimer je Slovenija dokaj nizko na lestvici držav EU, je pokazala raziskava Eurobarometer. Približno enakomerno razdeljeno pa je javno mnenje o delovanju demokracije v EU, še zmeraj pa je zadovoljstvo Slovencev pod povprečjem zadovoljstva v uniji.

Skrbi zaradi življenjskih stroškov

Več kot polovica Slovencev sicer kot najpomembnejši izziv vidi zdravstveno problematiko, narašča pa zaskrbljenost spričo rasti življenjskih stroškov, ki je tudi primarna skrb Evropejcev.

Z vladnimi ukrepi za preprečevanje posledic pandemije je zadovoljna le slaba tretjina Slovencev, medtem ko so Evropejci razdeljeni. Sedem od desetih Slovencev okrevanja gospodarstva po pandemiji ne pričakuje pred letom 2023.

Med Slovenci ima EU v največji meri pozitiven ugled, nekoliko bolj kot med vprašanimi v EU. Najvišjo stopnjo podpore Slovenci izkazujejo pobudam, ki jih tudi sicer povezujejo s podobo EU: prost pretok državljanov unije ter skupna gospodarska in monetarna unija s skupno valuto.

Nezaupljivi do vseh virov informacij

Slovenci so pretežno nezaupljivi prav do vseh virov informacij, Slovenija pa se s tem med državami uvršča na najnižja mesta na lestvici držav po zaupanju, kaže Eurobarometer. Največji delež zaupanja uživa radio, ki pa mu vseeno zaupa le manjšina. Slovenci so prav tako kritični do nacionalnih medijev, ki naj ne bi zagotavljali zaupanja vrednih informacij.

Raziskava je potekala med 18. januarjem in 14. februarjem letos v 39 državah ali teritorijih, od tega v 27 državah članicah EU. V Sloveniji je bilo opravljenih 1007 anket preko računalnika. Raziskavo je izvajala agencija Mediana, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.