Slovenija
23 ogledov

Zaenkrat brez novih beguncev

Ministrica je dejala, da je bilo sprejetje osmih beguncev pomoč Malti. (Foto: De Žurnal24 main
Po besedah notranje ministrice Katarine Kresal Slovenija o sprejemu novih beguncev iz Malte zaenkrat ne razmišlja. EU ni sprejela posebnih zahtev Italije.

Slovenija je pred kratkim sprejela osem beguncev iz Malte, o nadaljnjem sprejemu pa naj za zdaj ne bi razmišljali. V Sloveniji zaenkrat ni čutiti povečanega pritiska na meje zaradi nemirov v severni Afriki, je še dejala ministrica Katarina Kresal, ki se udeležuje zasedanja notranjih ministrov EU.

Ministri so na srečanju poudarili, da je treba ločiti med nezakonitimi, ekonomskimi priseljenci v Italijo in begunci, ki potrebujejo mednarodno zaščito na Malti. Slednji nujno potrebujejo pomoč, predvsem v obliki prostovoljne pomoči. Na potezi naj bi bile predvsem tiste države, ki v projektu pomoči Malti še niso sodelovale.

"Ne" italijanskim zahtevam
Ministri niso sprejeli predlogov Italije za posebne ukrepe in delitev bremen. Po besedah Kresalove je Italija predlagala skupne patrulje za nadzor meje in finančno pomoč, za kar pa ne morejo dobiti pomoči. V primeru nezakonitih priseljencev se evropski mehanizem solidarnosti ne aktivira, temveč mora Italija pač poskrbeti, da jih ustrezno vrne v države izvora, je pojasnila.

Zahteve Italije je ministrica ocenila kot "malo preresne". Spomnila je, da je Slovenija pred leti uspela sama upravljati s 40 tisoč nezakonitimi priseljenci, tako da 20 tisoč nezakonitih priseljencev za Italijo, ki je bistveno večja od Slovenije, po njenih besedah "ne bi smelo biti pretežko".

Italija: "Je sploh smiselno biti v EU?"
Zaradi "pomanjkanja evropske solidarnosti pri soočanju z nezakonitimi priseljenci" se italijanski notranji minister Roberto Maroni sprašuje, "ali ima sploh smisel biti del EU". Države članice po njegovih besedah od Italije zahtevajo, "naj se znajde sama". Medtem ko je EU solidarna, ko gre za reševanje bank in razglašanje vojne, se "v primeru Italije EU skrije".

Bodo zapirali meje?
Italija je podpisala pogodbo za vračanje nezakonitih priseljencev v Tunizijo, od koder ti večinoma prihajajo. Po drugi strani pa jim je začela izdajati začasna dovoljenja za bivanje, česar ministri po navedbah Kresalove ne odobravajo, saj "za to ni neke prave logike".

Nemčija in Avstrija naj bi ponovno začeli kontrole na mejah, če bo Italija nadaljevala z izdajanjem dovoljenj. O zapiranju meja po besedah Kresalove sicer ni bilo govora. Če pa bi se za to odločila ena država, bi to lahko sprožilo plaz zapor. Slovenija o tem zaenkrat ne razmišlja, bi pa o tem razmislila, "če bi to naredile države okoli nas".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.