Slovenija
632 ogledov

Zaenkrat nova le čelada in kombinezon

Nova uniforma policistov
1/3
Policija
Policisti so z nekaterimi deli nove uniforme že opremljeni, testiranje ostalih se bo zaključilo do konca leta.

"Pri spremembah policijske uniforme so bili upoštevani predlogi in pobude policistov, ki opravljajo naloge na terenu, predlogi obeh sindikatov, spremembe v tehnologijah proizvodnje ter prisotnost novih osnovnih materialov na tržišču," pojasnjujejo na policiji. Njihov glavni cilj pri razvoju je bil narediti uniformo bolj uporabno za opravljanje specifičnih nalog policije, poudarjajo, pri čemer je bil pogoj tudi, da se jo enostavno vzdržuje in tako zmanjša morebitne dodatne stroške; velik poudarek pa je bil namenjen tudi varnosti in prepoznavnosti policistov.

Prenova poteka že več let

Projekt prenove policijske uniforme poteka že več let, so nam sporočili s policije in pri tem dodali, da se zaradi pomanjkanja denarja močno odmika od prvotno načrtovanih rokov, zato je bilo testiranje izvedeno le za modularne vetrovke. "Ostale dele uniforme policisti še vedno preiskušajo, zato teh rešitev ni bilo možno vključiti v novo uredbo, ki pa jo je treba pripraviti glede na zakonsko obveznost,"  pravijo na policiji. 

So pa uporabniki, ki testirajo nove policijske uniforme, že prejeli vprašalnike, na osnovi katerih bo izdelana analiza testiranja.

Čelada in motoristični kombinezon bosta lahko tudi rumena

Podoba policistov bo zato zaenkrat dobila le kozmetične popravke: zaradi večje vidnosti in varnosti bo motoristična čelada lahko tudi v rumeni barvi z modrimi odsevnimi površinami, dvodelni motoristični kombinezon pa bo tudi v kombinaciji z rumeno barvo.
Te posodobitve ne bodo imele dodatnih finančnih posledic za državni proračun, saj je v uredbi določen 8 letni rok za uskladitev in se bodo vsi deli uniforme uporabljali do izteka roka trajanja, zagotavljajo. Odločitev glede posameznih delov policijske uniforme bodo pristojni sprejeli po končanem testiranju. "Tudi pri njihovem morebitnem uvajanju bo določeno večletno prehodno obdobje, v katerem se bodo še vedno lahko uporabljali obstoječi deli uniforme in se bo v skladu z načelom racionalnosti postopoma nabavljalo nove dele uniform, tako da dodatnih finančnih posledic za proračun ne bo," zagotavljajo.

Komentarjev 2
  • fux 09:13 05.avgust 2014.

    Ti pa si en kreljo

  • Žurnalček 11:14 04.avgust 2014.

    Kdo koga v tej državi hebe ! Pred mesecem so jokal , da ne bodo imeli jeseni niti za bencin , zdaj se pa razmetavajo !