Slovenija
61 ogledov

Zagoreli bodo kresovi

kres Saša Despot
Zvečer bodo po državi zagoreli kresovi. Med najbolj obiskanimi kresovanju je prireditev na ljubljanskem Rožniku.

Na Rožniku bodo zbrane nagovorili predstavniki štirih sindikatov, ki bodo ob 22. Uri skupaj prižgali ogenj. Pri organizaciji kresovanja v glavnem mestu so se prvič združili štirje sindikati - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija novih sindikatov Slovenije Neodvisnost in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Sindikati med drugim organizirajo tudi kresovanje v Mariboru, Kopru,Ptuju, Murski Soboti in Gornji Radgoni. 

Varnost naj bo na prvem mestu

Pri pripravi kresov je za varno kresovanje treba upoštevati določena pravila. Kurišče mora biti ustrezno urejeno in obdano z negorljivom materialom, oddaljeno vsaj 50 metrov od gozda in vsaj 100 metrov od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi. Kurišče mora biti ves čas zavarovano in ustrezno nadzorovano.

Po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti ter kurišče pokriti z negorljivim materialom. V primeru premočnega vetra je treba s kurjenjem prenehati. 

Ob tem ni odveč še enkrat poudariti, da se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje. Prepovedano je kurjenje odpadkov, kot so gume, obdelan les in odpadna embalaža. 

Za kres morate imeti dovoljenje

Policija organizatorje kresovanj in posameznike opozarja na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takšnih priložnostih niso redki. Ob tem dodajajo, da je za kurjenje kresov treba pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa je treba vložiti najmanj 7 dni pred prireditvijo. 

Previdno s karbidom

Skladno s tradicijo ponekod pokajo s karbidom in možnarji. Pri tem policija opozarja, da je treba poskrbeti za ustrezne varnostne ukrepe. Možnarji se po navadi uporabljajo na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji, mladoletni pa jih ne smejo uporabljati. Kjer je tovrstno pokanje tradicija, pa morajo kljub temu upoštevati, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir, opozarja policija.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:54 01.maj 2016.

    Važn da je dost takih dogodkov skozi leto zato da folk ne popen.

  • jezero 08:56 30.april 2016.

    Kresovi bodo goreli v čast vsem ŠEŠOKOM, "delodajalcem", ki jim je Slovenija podarila vse, samo poštenosti in časti NE.