Slovenija
27 ogledov

Zagorjani: Kip naj ostane

Sporen doprsni kip. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Sin pokojnega slovenskega predsednika, Jaša Drnovšek, prek sodišča poskuša doseči, da se kip njegovega očeta odstrani iz parka Občine Zagorje in da se preimenuje po njem poimenovani park.

Na kratko smo že poročali, da sin Janeza Drnovška, Jaša, vztraja pri zahtevi, da se kip njegovega pokojnega očeta odstrani iz parka Občine Zagorje. "To zahtevo je prek odvetniške družbe na našo občino poslal že pred nekaj meseci, že takrat smo mu odgovorili, da kipa ne bomo odstranili, ravno tako ne bomo preimenovali trga," je za Žurnal24 povedal župan Občine Zagorje Matjaž Švagan.

Jaša Drnovšek se je nato obrnil na Okrajno sodišče v Zagorju, ki je v petek njegovo zahtevo posredovalo občini. Ta mora na zahteve odgovoriti oziroma svojo plat predstaviti v 30 dneh.

Poklicali smo tudi odvetnico Jaše Drnovška, Uršo Chitrakar: "Dokler je sodni postopek v teku, ničesar ne komentiram." Pojasnila pa nam je, da v tožbi ne zahtevajo nikakršnega denarja (10 tisoč evrov), kot to napačno poročajo nekateri mediji. "Gre le za ocenjen strošek sodišča."

V zahtevi Jaša Drnovšek izpostavlja, da "je prepričan, da njegov oče ne bi želel biti upodobljen v obliki kipa, niti ne bi želel, da se po njem imenuje mestni park". Med drugim se Jaša Drnovšek sklicuje tudi na mnenje predsednika Danila Türka, ki je stališče svojcev pokojnega Drnovška že pred meseci podprl, v zahtevi pa je izpostavljeno, da so stališče podprli tudi drugi predstavniki političnih strank, kot na primer Gregor Golobič, Katarina Kresal in Borut Pahor.

Kip je tam, kamor spada
"Mi smo že takrat, ko smo na občino prejeli zahtevo, sprejeli stališče, da kipa ne odstranimo. Zdaj si bomo vzeli čas, pripravili dokumentacijo in v podanem roku poslali odgovor na sodišče," je pri tem povedal župan Švagan. Dodal je, da s tem kipom ne posegajo v zasebno življenje Drnovškovih, pač pa v javno življenje nekdanjega predsednika.

"Ne nazadnje je bil častni občan Občine Zagorje, ta naziv je nosil. Ocenjujemo, da je tudi mesto kipa pravilno, torej med občani Zagorja." Švagan nadaljuje, da je bilo že pred "nekaj meseci bilo veliko ogorčenja, celo solza na račun tega, da naj bi se kip odstranil in da bi park poimenovali nazaj v Mestni park".

Prepričan je, da je večina občanov ogorčenih in da so za to, da se kip in ime obdržita.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.