Slovenija
1261 ogledov

Zagovarjati se bo moral na sodišču

STA Slovenska tiskovna agencija Saša Despot
Na pristojno državno tožilstvo je bila proti Urošu Urbaniji vložena ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Pravna mreža za varstvo demokracije je iniciativa več organizacij in pravnikov, ki nudijo pravno podporo vsem, ki so se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih. Danes je v sporočilu za javnost sporočila, da je bila vložena kazenska ovadba zoper Uroša Urbanijo, direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje (UKOM), v zadevi STA.

V ovadbi je navedeno, da je Urbanija kot uradna oseba zlorabil svoj uradni položaj in prestopil meje svojih uradnih pravic s tem, ko je od STA od oktobra 2020 večkrat zahteval poslovno dokumentacijo, čeprav bi dostop do te dokumentacije lahko imela po zakonu o STA lahko le Vlada RS. Pooblastila za prenos družbeniških upravičenj z Vlade RS na UKOM niso bila izkazana.

STA Slovenija Evropska komisija dala zeleno luč, na potezi Ukom

Kot je razvidno iz ovadbe, ki jo je pridobila STA, je s tem po njihovem mnenju agenciji povzročil premoženjsko škodo v višini skoraj 520.000 evrov in huje onemogočal obstoj agencije ter njeno pravico do plačila nadomestila za izvajanje javne službe. Urbanija naj bi tako posegel v avtonomijo in uredniško neodvisnost STA, kar je tako v nasprotju z Zakonom o Slovenski tiskovni agenciji kot tudi z Zakonom o medijih. Očita se mu tudi opustitev zakonske dolžnosti financiranja STA, ker ni odredil in odobril nakazil nadomestila za opravljanje javne službe, čeprav se sredstva za izvajanje javne službe STA v letu 2021 nahajajo na proračunski postavki UKOM.

Urbanija naj bi svoj položaj izrabil tudi za to, da je poskušal vplivati na uredniško politiko STA. Ob upoštevanju številnih tvitov predsednika vlade Janeza Janša, ki se nanašajo na vsebinsko delo STA, je po mnenju vlagateljev ovadbe jasno, da sta bila zahteva za posredovanje dokumentacije in odsotnost financiranja javne službe namenjena zgolj izvajanju političnih, ideoloških in finančnih pritiskov nad agencijo.

STA tako svojo zakonsko javno službo že 138. dan opravlja brez plačila, zaradi česar ji nastaja velika premoženjska škoda in je ogrožen njen nadaljnji obstoj, na kar so opozorili tudi v Pravni mreži za varstvo za demokracijo. Zaradi možnosti, da bo finančno popolnoma izčrpana, se v tem mesecu izvaja kampanja zbiranja finančnih sredstev Za obstanek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Stane Adamič 09:18 19.maj 2021.

    In v boj pošljejo Društvo Slovenskih pisateljev, kjer pa ni Jančarja, vodi ga učitelj bivših miličnikov, torej preverjen kader in ONI se zgražajo. Udbaši se zgražajo nad demokracijo????

  • ode 08:23 19.maj 2021.

    Naslednjič od policaja, ki me bo ustavil, zahtevam, naj mi da pihati. Ali me lahko za to kaznuje? Zločinec Ličina je od rulje zahteval, naj napadajo policaje. Je bil za to kaznovan?

  • ode 08:07 19.maj 2021.

    Bedasto ovaditi nekoga, ki je nekaj zahteval, a ni dobil. Kakšen prekršek, oz., kaznivo dejanje pa je to? Očitno ovaduhi obvladajo kazenski zakonik DLR Severne Koreje.