Slovenija
18 ogledov

Zagreb se ne boji Bruslja, kaj šele Ljubljane

NLB varcevalci BOBO Žurnal24 main
Po dveletni idili ima Hrvaška s Slovenijo znova resen problem, ki ogroža ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu, danes piše reški Novi list.

Časnik pojasnjuje, da gre za odločitev hrvaške vlade, ki je podprla nadaljevanje postopkov proti Ljubljanski banki na sodiščih, glede česar se uradni Zagreb izogiba pojasnilom.

Le en sklep, ki ga je nova hrvaška vlada Zorana Milanovića sprejela na zaprtem delu vladne seje 19. aprila, je bil dovolj za pravo burjo v Ljubljani, nadaljuje časnik. Kot spomni, so po seji v dveh stavkih sporočili, da so "potrdili stališča glede postopka na sodišču v pravni zadevi" vlagateljev tožb proti LB in NLB "zaradi izplačila". Vlagatelja tožb pa sta Zagrebška banka in Privredna banka Zagreb, ki sta v večinski lasti italijanskih bank.

"Janša zahteval pojasnila"

V Ljubljani niso prepričani, kaj se skriva v ozadju omenjenega sklepa, zato so zahtevali pojasnila hrvaške strani, izpostavlja časnik. "Po naših informacijah je pojasnitev spornega sklepa slovenski premier Janez Janša zahteval od premierja Milanovića na njunem prvem srečanju prejšnji teden v Varšavi, a je predsednik hrvaške vlade hitro preskočil na drugo temo," navaja Novi list.

Kot dodaja, radovednih in vztrajnih slovenskih predstavnikov ne bo več mogel ignorirati niti hrvaški finančni minister Slavko Linić. Ta naj bi v minulih dneh nekemu slovenskemu predstavniku zavrnil podrobnejša pojasnila o spornem sklepu, češ da gre za tajen dokument.

Linić ima po navedbah časnika nehvaležno nalogo, da "poskuša sanirati posledice izjemno vprašljive odločitve prejšnje hrvaške vlade Jadranke Kosor, ki je zaradi sklenitve pogajanj z EU sprejela pomembne koncesije v zvezi s problemom neizplačila prihrankov nekdanjim hrvaškim varčevalcem LB".

Sporni sklep Milanovićeve vlade Slovenija vidi kot kršenje obveznosti, ki jih je sprejela nekdanja hrvaška vlada, zato je o vsem obvestila tudi EU. Pri tem že ima podporo nekaterih članic unije, dodaja Novi list.

"Milanovićeva vlada mora izpolniti dogovorjeno"

"Slovenija se ob tem trdno drži zelene luči, ki jo je oktobra 2010 vladi Boruta Pahorja prižgala Kosorjeva za nadaljevanje reševanja problema varčevalcev LB v okviru pogajanj o nasledstvu bivše Jugoslavije, in sicer potem, ko je Hrvaška skoraj celotno prejšnje desetletje trdila, da problem nima nobene povezave s sukcesijo, saj da gre za spor med banko in strankami," poudarja časnik.

Če Milanovićeva vlada ne bo brezpogojno izpolnila tistega, kar je Kosorjeva obljubila Pahorju, Hrvaški grozi ponovitev primera nesrečne ekološko-ribolovne cone (ERC), le da bodo tokrat posledice občutno resnejše, sklene časnik.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 14:06 05.maj 2012.

    Ti maš težek in velik problem z RIZLOM . Imaš že resno načeto in trajno okvarjeno vsebino skladišča centralno zgoraj.

  • Žurnalček 14:03 05.maj 2012.

    Zakaj bi se ga le bali , saj še niso tam in zgleda tudi še dolgo, dolgo ne bodo !

  • chamil 15:19 02.maj 2012.

    bravo katy dokazala si s tem kar si zgoraj napisala da ti nisi 'bolana omejena' in še ena pohvala zate ker imaš ena redkih v sloveniji praktične izkušnje z evrom in to še dunajskimi,povej kakšni so bili občutki? meni se ...prikaži več tudi ne da živeti ko srečam ljudi kot si ti.