Slovenija
6 ogledov

Zagrebški župan nazaj v pripor, dva milijona varščine zaplenjena

Milan Bandić se je nad nasprotnika spravil s spornim videospotom in letakom. (Fo Žurnal24 main
Zagrebški župan Milan Bandić bo ostal v priporu vsaj do 10. aprila, saj je zagrebško sodišče zavrnilo pritožbo njegovih odvetnikov na odločitev o vnovičnem priporu, ki jo je prejšnji teden sprejel preiskovalni sodnik.

Zaradi kršenja pogojev izpustitve iz pripora je poleg tega ostal brez rekordno visoke varščine.

Bandić bo tako znova nekaj časa preživel v priporu v Remetincu, saj je sodišče sprejelo trditve Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), da je na prostosti večkrat kršil varnostne ukrepe, h katerim se je zavezal ob plačilu varščine in izpustitvi iz pripora novembra lani.
Med drugim naj bi po navedbah Uskoka vplival na priče ter ponaredil službene dokumente. Znova so ga priprli 10. marca, potem ko so razširili preiskavo proti njemu.

Bandića so lani priprli zaradi suma, da je v primeru Agram z različnimi malverzacijami mesto oškodoval za najmanj 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Sumijo ga tudi neplačevanja davkov na donacije, ki jih je prejel med svojo kampanjo za predsednika države leta 2009. Poleg njega je bilo v priporu še 15 oseb, ki so jih medtem izpustili in se bodo lahko branili s prostosti.

Rekordna dva milijona evrov varščine

Bandića so kot zadnjega izmed priprtih izpustili 19. novembra lani, ko je njegov odvetnik plačal za Hrvaško rekordnih 15 milijonov kun (1,95 milijona evrov) varščine.

Proti njemu so nato sredi februarja vložili tudi prvo obtožnico zaradi sporne finančne podpore referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine. Tožilstvo trdi, da je mesto Zagreb oškodoval za najmanj 308.000 kun (40.210 evrov).

Bandić vse obtožbe zavrača, pred kratkim pa je celo napovedal ustanovitev politične stranke. Omenil je tudi možnost, da bi odstopil z županskega položaja, kar bi za Zagreb pomenilo predčasne volitve. Medtem mesto vodi Bandićeva namestnica Sandra Švaljek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar Brane
  Brane 05:54 20.marec 2015.

  Ne vem če bom dočakal dan, ko bo ljubljanski "šef" šel kdaj na take počitnice kot Bandić, pa morda Popović in naprej.

 • d 18:29 19.marec 2015.

  ce je nrdil kako pizdarijo se mu bo ... sam zgleda, da je se ni

 • Ferluci 18:24 19.marec 2015.

  Uh, jankoviću se kaj takega ne bo nikoli zgodilo. Naj kdo reče, da je sodstvo do vseh enako. Ni. Malo pomeni tudi barva, mar ne?