Slovenija
43 ogledov

Zagrebški župan spet na prostosti

Bandić je ob pismu občutil strah. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Župan Bandić, ki mu očitajo, da je mesto Zagreb oškodvoal za skoraj tri mio evrov, je po odločitvi ustavnih sodnikov znova na prostosti.

Hrvaško ustavno sodišče je razveljavilo tri marčevske odločitve županijskega sodišča v Zagrebu o vnovičnem priporu za župana Milana Bandića in ta je zvečer že zapustil zapor Remetinec. Vrniti mu bodo morali približno dva milijona evrov varščine, ki so jo zasegli, ker naj bi kršil pogoje izpustitve iz pripora.

Bandićevi odvetniki so ustavno tožbo vložili zaradi marčevske odločitve zagrebškega sodišča, da se preiskava o korupciji proti županu razširi, zaradi česar je moral 10. marca nazaj v pripor na Remetincu.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Uskok) je pripor zahteval tudi zaradi suma, da je Bandić na prostosti vzpodbujal priče, da lažejo kriminalistom in ponarejajo dokumentacijo.

Rekordna varščina

Ob lanski izpustitvi iz pripora se je Bandić ob plačilu rekordne varščine 15 milijonov kun (1,95 milijona evrov) med drugim zavezal, da ne bo vplival na priče. Ker naj bi to kršil, so varščino, ki jo je založil Bandićev odvetnik Marijan Hanžeković, prenakazali v državni proračun.

Po današnji odločitvi ustavnega sodišča bo varščina sedaj vrnjena na račun sodišča. Po razveljavitvi treh letošnjih odločitev županijskega sodišča namreč pravnomočna ostaja odločitev iz novembra lani, v skladu s katero so Bandića izpustili, da se brani s prostosti.

Zagreb naj bi oškodoval za najmanj 2,6 mio evrov

Bandića v primeru Agram sumijo, da je z različnimi malverzacijami mesto Zagreb oškodoval za najmanj 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov).

Proti njemu so sredi februarja vložili tudi prvo obtožnico zaradi sporne finančne podpore referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine. Tožilstvo trdi, da je mesto Zagreb v tem primeru oškodoval za najmanj 308.000 kun (40.210 evrov).

Bandić vse obtožbe zavrača.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.