Slovenija
13 ogledov

Zagrebško sodišče preložilo obravnavo proti LB

Nova Ljubljanska banka, 2004 EPA
Zagrebško sodišče je za nedoločen čas preložilo obravnavo v enem od primerov tožb Zagrebške banke proti Ljubljanski banki in Novi Ljubljanski banki, ki je bila napovedana za ponedeljek, 4. marca, so potrdili na zagrebškem občinskem sodišču. Bratuškova: "Upam, da bomo sklenili dogovor".

Preložitev je obravnave zahtevala Zagrebška banka. O datumu nove obravnave bo sodnik naknadno pisno obvestil stranke v postopku. Neuradno naj bi akterji spora čakali na morebiten dogovor Hrvaške in Slovenije glede spora o LB.

Hrvaška vlada je v letih 1995 in 2001 pooblastila Zagrebško banko in Privredno banko Zagreb (PBZ), da v njenem imenu vodita več kot 20 postopkov izterjave izplačila dolgov LB, ki so bili po razpadu Jugoslavije preneseni v hrvaški javni dolg, nato pa preko Zagrebške banke in PBZ izplačani hrvaškim varčevalcem LB.

Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva je bilo v javni dolg prenesenih in izplačanih 544,4 milijona takratnih nemških mark (okoli 272 milijonov evrov).

Ravno umik pooblastil za te tožbe je pogoj, ki ga je postavila Slovenije za začetek postopka ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške z EU.

Bratušek: "Menim, da je dogovor dober za obe strani"

Mandatarka za sestavo nove slovenske vlade Alenka Bratušek pa je v pogovoru za današnji Večernji list izjavila, da Slovenija lahko opravi ratifikacijo "takoj po srečanju ministrov in premierov".

Pojasnila je, da se morata najprej srečati zunanja ministra Hrvaške in Slovenije, potem pa tudi premiera. "Upam, da bomo sklenili dogovor," je dodala. Kdaj naj bi se to zgodilo, pa ni napovedala, ker so jo "šele izvolili na položaj".

Bratuškova je napovedala, da bodo pogajanja nadaljevali na temelju dogovora hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić in njenega dosedanjega slovenskega kolega Karla Erjavca, ki je bil dosežen na Otočcu.

"Menim, da je ta dogovor dober za obe strani," je dejala slovenska mandatarka. Omenila je, da je po njenih informacijah del tega dogovora umik hrvaških tožb proti LB in NLB na hrvaških sodiščih. Ker so informacije zaupne, pa ni želela potrditi, ali bodo rešitev iskali v okviru pogajanj o nasledstvu.

Ocenila je še, da so odnosi med državama dobri, ter zavrnila trditve, da Slovenija izsiljuje Hrvaško. "Problem LB je treba rešiti in zdaj je prišel čas za to," je pogovor za Večernji list sklenila Bratuškova.

V soboto se bosta srečala predsednika

Iz hrvaške vlade danes niso odgovorili, ali se bosta Milanović in Janša v kratkem srečala, ali pa bo do srečanja premierov prišlo po oblikovanju nove slovenske vlade.

Za soboto je sicer potrjeno srečanje predsednikov Slovenije in Hrvaške, Boruta Pahorja in Iva Josipovića, ob robu slavnostne skupščine Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.