Slovenija
16 ogledov

Zahodne borze mirnejše, Azija ne

Borza Reuters
Finančni trgi so se po zgodovinskem znižanju bonitetne ocene ZDA nekoliko pomirili v Evropi in ZDA. Evropske borze so beležile rast, ki se obeta tudi ameriškim. Medtem je Azija še nemirna.

Dan se je na evropskih borzah večinoma končal z rastjo indeksov. Delnice na največji ameriški borzi so po hudem ponedeljkovem padcu v torek nekoliko zrasle. Delniški indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 11.239,84 točke, kar je za 429,62 točke oz. 3,97 odstotka več kot v ponedeljek. Tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 124,83 točke oz. 5,29 odstotka in se ustavil pri 2482,52 točke.

Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP trgovanje danes končal pri najnižji vrednosti doslej - 655,90 točke. Največji padec utrpele delnice Petrola in Gorenja, najbolj prometne pa so bile Krkine.

Pozitivno je končal le sidneyjski indeks All Ordinaries - z 1,23-odstotno rastjo, medtem ko so tako evropske kot azijske borze trgovanje sklenile v rdečih številkah. Na Azijski razvojni banki menijo, da se bodo azijski vlagatelji, med katerimi zdaj vlada napetost, vrnili v svojo regijo. Za razliko od ZDA in evropskih držav imajo nekatere azijske države obvladljiv javni dolg in trgovinske presežke.

Umiritev pritiska trgov na Italijo in Španijo

O najhujši krizi po drugi svetovni vojni, ki bi bila lahko hujša od tiste po prvi svetovni vojni, je mogoče govoriti, zato morajo politiki sprejemati pomembne odločitve, je povedal predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet ter poudaril pomen odločitve banke, da začne kupovati italijanske in španske obveznice in tako umiri pritisk trgov na ti dve državi. 

Italijanska vlada je napovedala pospešitev varčevanja, da bi proračunske prihodke in odhodke izravnali leta 2013 oziroma eno leto pred načrtovanim. Privarčevati morajo 20 milijard evrov več (SKUPAJ), italijanski mediji pa namigujejo, da bo vlada najbolj zarezala pri pokojninah. Medtem je Španija zanikala skorajšnjo potrebo po finančni injekciji Evropske unije (EU). Stopnja španskega dolga je 20 odstotnih točk pod povprečjem EU oziroma znaša 63,6 odstotka španskega bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je dolg članic lani v povprečju znašal 80 odstotkov BDP.

Cena nafte še pada zaradi ZDA in Kitajske

Zaradi negotovih razmer v svetovnem gospodarstvu se je znižala tudi cena zahodnoteksaške nafte in nafte Brent, na kar so vplivali predvsem slabi julijski podatki o zaposlovanju v ZDA, ki so največje porabnice nafte na svetu.

Vpliva tudi vse višja inflacija na Kitajskem, kjer so se julija cene življenjskih potrebščin podražile za 6,5 odstotka oziroma največ v treh letih. Oblasti in investitorji se bojijo, da bi višji življenjski stroški povzročili socialne nemire in tako oslabili kitajsko gospodarstvo.

Na znižanje kreditne ocene ZDA se je danes odzval tudi kitajski premier Wen Jiabao, ki je najpomembnejše države na svetu pozval k oblikovanju konkretne in odgovorne fiskalne politike, ki bo pomagala povrniti zaupanje vlagateljev na svetovnih finančnih trgih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.