Slovenija
93 ogledov

Zahteva po izločitvi neuspešna

Slodej že tretjič pred sodnim senatom. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Zahteva. Ker se je pojavil dvom v nepristranskost sodnice, je obramba zahtevala njeno izločitev, kar pa je sodnica zavrnila.

"V tem postopku po oceni obrambe senat odloča o nepomembnih zadevah, kot je kljub strinjanju in ob strinjanju tožilstva, zagovornikov in obtoženca o odločitvi o opravi glavne obravnave, medtem ko o najbolj ključni zadevi tega postopka ali je policija ravnala zakonito pri pridobivanju dokazov zoper Ivana Zidarja očitno odloča kar državni sekretar na MNZ. In ker predsednica senata ne želi dati možnosti, da se o tako ključnem delu odloči in izreče se je pojavil dvom v njeno nepristranskost. Danes se je pojavil ta dvom in zato na tem mestu zahtevamo izločitev sodnice," pravi Aleksander Čeferin.

Sodnica pa je zavrnila Čeferinovo zahtevo po njeni izločitvi in po več kot pol urnem odločanju nadaljevala z zaslišanjem kriminalista Slodeja. "Anton Urbas v tej zadevi, ki se zdaj obravnava, ni bil tajni policijski sodelavec," pravi Slodej.

Zatajila snemalna naprava
Zaslišanje kriminalista Roberta Slodeja, ki naj bi nezakonito pridobil dokaze o domnevno spornem poslovanju Ivana Zidarja, so na začetku prekinile tehnične težave naprave, ki bi morala tonsko posneti njegovo izpoved na sojenju šefom največjih gradbenih podjetij. Začetek Slodejevega zaslišanja je prekinilo iskanje posnetka njegovega zadnjega zaslišanja, brez poslušanja katerega sodnica ni začela znova zasliševati Slodeja. "Odrejam kratko prekinitev, da ugotovimo kaj se tu dogaja," je odločila sodnica, ko je komaj dobre pol ure po začetku sojenja Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju odredila že drugo prekinitev.

Prvič je sodnica obravnavo prekinila že deset minut po začetku, ker se je s porotniki želela posvetovati, ali naj Zidarju, ki trenutno okreva na ortopedski kliniki, sodi v nenavzočnosti, s čimer se tako Zidar kot tudi tožilka strinjajo.

Večina vprašanj zagovornikov gradbincev pa je nato ostala še brez Slodejevih odgovorov, češ da "v določenih delih ni odvezan poklicne molčečnosti." "Da bomo pri Zidarju opravili hišno preiskavo sem izvedel nekaj dni prej," je Slodej vendarle odgovoril odvetnikom in zanikal, da tega ni napovedoval tajnemu policijskemu sodelavcu Antonu Urbasu preko katerega naj bi nezakonito prisel do dokazov proti Zidarju.

"Urbas me je na službeno številko klical zadnjič sredi februarja in rekel, da se počuti izigranega od odvetnikov Aleksandra Čeferina in Boštjana Penka ter da so mediji povsem napačno povzeli njegove izjave," pojasnjuje Slodej, ki zanika, da bi se na srečanjih z Urbasom pogovarjala o postopkih, ki jih zoper Ivana Zidarja vodi policija.

Pred sodnico že tretjič
Robert Slodej je pred sodnico stopil že tretjič. Na zaslišanju konec januarja je izjave domnevnega tajnega policijskega sodelavca, da je od njega zahteval, naj mu pomaga pri pregonu Ivana Zidarja, označil za neresnične in dodal, da mu tudi nikoli ni povedal, da bodo Zidarja kmalu zaprli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.